Тазгодишният Ден на Земята се падна на 2 август. От

...
Тазгодишният Ден на Земята се падна на 2 август. От
Коментари Харесай

Кръгова икономика vs автомобилна индустрия

Тазгодишният Ден на Земята се падна на 2 август. От 2011 година насам той се случва в първите дни на месецa, което може да сътвори усещане, че през последните 12 години нещата са повече или по-малко постоянни. Когато обаче се замислите какво значи тази дата, единственото облекчение би било, тя да идва все по-късно. 

Как е допустимо да изчерпим всички естествени запаси на планетата през дадена година до август? Принципите на кръговата стопанска система биха могли да ни оказват помощ да избегнем това, само че също по този начин биха “подкосили краката ” на обичайна промишленост, изключително на автомобилната. Рециклирането оказва помощ, само че то е по-близко до линейната стопанска система, в сравнение с до кръговата стопанска система.

Ето няколко акцента и момента от съвремието и близкото минало, с цел да си дадем сметка за линейната стопанска система и нейния цялостен монопол. Нека те да послужат като ускорено предоставяне на подтекст:

Принципите на кръговата стопанска система

Уилям Дюрант и Алфред П. Слоун честват 25-милионния автомобил, създаден от GM през 1940 г. 

Фонблоковете съвсем стигнаха до произвеждане, само че Гугъл се отхвърли от концепцията. 

Framework преносимият компютър работи с модули, с цел да издържи по-дълго и да обезврежда плануваното остаряване. 

Тесла твърди, че има екологична задача, само че наподобява обича плануваното остаряване 

Батерията на Tesla Model 3. Батерията, направена от 4680 кафези и не може да се ремонтира. 

„ Електрическият гараж “ на Тесла се ремонтира за 700 $, само че Tesla желае да го размени и да взима 16 000 $

Норвежки клиенти направиха гладна стачка, с цел да се опитат да приказват с Елон Мъск. 

Компанията CATL може би е решила казуса с солидните акумулаторни акумулатори със своите сменяеми акумулаторни модули, наречени Choco-SEBs.

Stellantis неотдавна взе присъединяване в срещата на върха за резистентност на Асоциацията на производителите на мотори и съоръжение (MEMA) в Трой, Мичиган. Компанията показа напъните си в региона на кръговата стопанска система с марката SUSTAINera, която дава възобновени елементи за остарели коли.

Според автомобилния производител тези артикули „ обезпечават спестовност на до 80% от суровините и 50% от неемитирания CO2 спрямо еквивалентните им нови елементи “.

Stellantis също по този начин съобщи, че „ възобновеното произвеждане в Северна Америка съставлява 72% от бизнеса с кръгова стопанска система, а преработването и ремонтът – 28% “. Въпреки че това е значимо изпитание, то надалеч не е задоволително.

Класическите анимационни филми, основани през 50-те години на предишния век, изясняват на децата по какъв начин би трябвало да работят нещата: всичко стартира с някой, който желае да продава нови артикули. Колкото повече се продават те, толкоз повече пари ще има този бизнесмен, с цел да разшири бизнеса си. В последна сметка тези артикули щели да бъдат изнасяни, което щяло да отвори нови пазари за тази компания. 

В някои филмчета се приказва и за финансовия пазар и за това по какъв начин продажбата на акции може да помогне за увеличение на компанията.

Ненапразно този модел се назовава линейна стопанска система: фирмите вземат (суровини), създават (продуктите си) и ги продават на хората, които ги употребяват и най-после ги изхвърлят. Крайната дестинация за тези артикули е изхвърлянето (и замърсяването, което този развой създава).

Кръговата стопанска система проповядва, че продуктите би трябвало да устоят по-дълго, което незабавно подкопава тласъка, на който производителите на коли са разчитали през по-голямата част от историята си: новите дизайни и желанието на хората да купуват най-новия разполагаем артикул. 

Планираното остаряване би трябвало да се приключи, с цел да могат колите да устоят колкото се може повече. С други думи, няма да има нови коли на всеки шест години или ободряване в средата на цикъла. Купуването на нов или използван автомобил би зависело от рационалните претекстове, тъй като те биха били доста сходни.

Денят на превишаване на потенциала на Земята се пробва да предизвести какъв брой бързо изтощаваме планетата

Това, което дефинира концепцията като кръгова, е, че тези коли би трябвало да се ремонтират на място или да се рециклират, когато се скапват.

Каква би била изгодата от превозването на боклуци за преработване? Колкото по-близо е даден артикул до мястото, което може да го вкара още веднъж в приложимост или да го трансформира в нови неща, толкоз по-малко въглеродни излъчвания ще бъдат включени в цялото това начинание.

Тези правила биха били голям проблем за модела, който сега следва автомобилната промишленост, и за концепцията за експорт на коли.

Масовото произвеждане стартира с Хенри Форд в Съединени американски щати, откъдето колите за първи път се изнасят в огромен мащаб по целия свят. Ако даден пазар е имал задоволително търсене, там се е създавал локален цех. Европа хареса тази концепция, която бе последвана и от Япония, Южна Корея, а в последно време и от Китай.

Другите страни също изнасят, само че не с помощта на локални предприятия: задграничните автомобилни производители създават там и изпращат тези артикули в чужбина. Износът е защитна мярка, когато вътрешният пазар не върви добре. Това е една от аргументите производителите на коли да унифицират своите портфолиота и да се пробват да продават едни и същи артикули на всички места.

Подобно на фабриките, американските сметища последваха образеца на страната и скоро се разпространиха по целия свят. Вероятно те нямаше да съществуват при кръгова стопанска система: преработването, което правят, щеше да бъде по-задълбочено, трансформирайки ги в нещо друго от слад за остарели автомобилни каросерии.

Всички положителни елементи щяха да бъдат неотложно отделяни и съхранявани някъде. Компонентите или частите от каросерията, които нямат икономическа стойност или са в положение, което не разрешава повторното им потребление, ще бъдат изпращани на компании за преработване.

Планираното остаряване отстранява положителните артикули от пазара, с цел да могат да се продават нови

А в този момент си представете, че някой от огромните производители на коли създава коли единствено за своите локални пазари. Ако желаят да продават коли в други страни, ще би трябвало да построят фабрики там, които ще дават отговор и за преработването на колите, които не могат да бъдат възобновени. Износът на допустимо най-вече коли не би бил цел или облекчение в една кръгова стопанска система.

По какъв метод изпратените коли ще бъдат налични на локално равнище за преработване? Това би означавало, че суровините за произвеждане на нови коли или за възобновяване на съществуващите няма да са налични. От друга страна, това би помогнало да се избегнат рисковете от превозването на транспортни средства в товарни кораби вид „ рол-он/рол-оф “ (RoRo).

Честно казано, локалното търсене би било бързо задоволено, което слага и друго предизвикателство пред сегашния промишлен модел: продажбата на артикули не може да бъде единственият метод за осъществяване на облага. 

Riversimple към този момент се оправи с този проблем, като отхвърли да продава колите си: той ще предлага услуги за подвижност.

С други думи, клиентите ще заплащат, с цел да употребяват колите. Всичко – от зареждането с водород до застраховката – ще бъде включено в месечната такса. Дали някоя друга автомобилна компания би последвала същата концепция? На този стадий и след споделеното от Стелантис това е доста малко евентуално. Повечето автомобилни производители желаят промени, които да оказват помощ за опазване на всичко в настоящия му тип.

Ентусиазмът, който хората в миналото са изпитвали към колите, изчезва с бързи темпове. Някои деятели даже считат, че без тях ще ни е по-добре. Въпреки това множеството хора към момента харесват свободата да седнат зад кормилото и да отидат там, където желаят или би трябвало да отидат.

Принципите на кръговата стопанска система ни разрешават да запазим това, без да способстваме за Деня на Земята толкоз доста, колкото го прави сегашният модел.

Въпреки че тази смяна е неизбежна, остава ни да се чудим по кое време промишленостите ще осъзнаят това и кой ще поеме самодейността. От това, което виждаме до момента, спирането няма да пристигна от обичайните играчи, което е в действителност тъпо: те ще тръгнат надолу, пробвайки се да пазят метода, по който вършат нещата, до момента в който към този момент не могат да ги вършат.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР