Тайванците гласуват на местни избори. Изборните секции отвориха врати тази

...
Тайванците гласуват на местни избори. Изборните секции отвориха врати тази
Коментари Харесай

В Тайван гласуват на местни избори на фона на напрежението с Китай

Тайванците гласоподават на локални избори. Изборните секции отвориха порти тази заран, а резултатите от вота може да дефинират съотношението на силите сред политическите партии преди президентските избори на острова през 2024 година Изборите се организират и в изискванията на напрегната конюнктура в връзките с Китай, оповестиха организациите.

Освен тест преди вота за държавен глава изборите се обрисуват и като барометър за настройките в обществото и значим тест съответно за ръководещата Демократическа прогресивна партия (ДПП) на президента Цай Ингвен. Нейният главен противник е опозиционната Националистическа партия (Гоминдан), чиито претенденти победиха безапелационно на последните локални избори през 2018 година

Основната борба ще бъде за кметския пост в шест специфични общини. Към днешния ден единствено две от тях се ръководят от ДПП - Синпе и Тайчун, а Таоюан, Тайнан и Гаосюн на предишните избори бяха извоювани от националистите. Столицата Тайпе от осем години се ръководи от лекаря по обучение Къ Вънчжъ, който през 2019 година основа Партията на народа на Тайван. За кметския пост в столицата се борят трима претенденти - от ДПП, националистите и самостоятелен претендент.

Според прогнозите на наблюдаващите Националистическата партия има шансове още веднъж да победи на локалните избори, тъй като множеството от претендентите ѝ се кандидатират за повторно и са натрупали опит и политически запаси. Но даже и това да стане, не е несъмнено, че това ще донесе триумф на партията на президентските избори, тъй като след успеха опозицията през 2018 година в последна сметка Цай беше избрана отново, и то с разгромна победа.

ДПП се наложи да издига нови лица, защото редица нейни кметове няма по какъв начин да бъдат избрани отново за трети път заради законовите ограничавания за това.

Вотът се създава в изискванията на напрегната конюнктура в връзките с Китай. През август Пекин организира военни учения, ориентирани против Тайван, в отговор на визитата в Тайпе на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси. А преди към месец приключи 20-ият конгрес на Китайската комунистическа партия, на който президентът Си Цзинпин си обезпечи невиждан трети мандат отпред на страната си - нещо, на което Цай много акцентираше в предизборната акция.

Макар и ръководещата партия и интернационалните специалисти да се пробваха да обвържат изборите с дълготрайната екзистенциална опасност за острова в лицето на континенталния комшия, доста от локалните специалисти са на друго мнение и считат, че тематиката за Китай няма да играе кой знае каква роля.

Националистическата партия подлага на критика ДПП, че е прекомерно конфронтационно настроена по отношение на Китай, до момента в който самите националисти са за по-тесни връзки с Китай, само че изрично отхвърлят да са пропекински настроени.

Успоредно с изборите в Тайван през днешния ден има и референдум за понижаване на възрастта за гласоподаване. В момента тя е 20 години, а предлагането е да стане 18 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР