Тайванският президент Цай Ингвен посрещна президента на Хаити Жовнел Моиз

...
Тайванският президент Цай Ингвен посрещна президента на Хаити Жовнел Моиз
Коментари Харесай

Тайван се сдоби с неочакван приятел

Тайванският президент Цай Ингвен посрещна президента на Хаити Жовнел Моиз с военни почести при първото му публично посещаване в Тайпе в миг, когато Китай ускорява натиска за отбиване на приятелите на Тайван, съобщи Reuters.

Тайван загуби през последния месец два дипломатически съдружника - Буркина Фасо, която възобнови връзките си с Китай, и Доминиканската република, която прекъсна връзките си с Тайван, като публично призна Китай.

Тайван е най-деликатният териториален въпрос за Китай, който счита острова за своя провинция без право на междудържавни връзки.

Моиз дойде дружно с 30-членна делегация в миг, когато има опасения, че Хаити може да бъде една от идващите страни, които да изоставят Тайван и да открият връзки с Китай.

"Оценяваме дълготрайната поддръжка на Хаити към Тайван и нашето интернационално присъединяване в доста области ", сподели Цай.

По думите й "макар Тайван и Хаити да са разграничени от огромно географско разстояние, и двете споделят полезностите на демокрацията и свободата ".

Моиз сподели, че неговата страна е признателна за готовността на Тайван да оказва помощ за нейното развиване и че с неспокойствие чака връзките да се засилят, преминавайки в нов стадий.

Тайван и Хаити са съдружници от 1956 година Тайван има публични връзки с едвам 18 страни, доста от които небогати страни от Централна Америка и Тихоокеанския район.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР