Тайванският президент Цай Ингвен кацна в хавайския град Хонолулу на

...
Тайванският президент Цай Ингвен кацна в хавайския град Хонолулу на
Коментари Харесай

Тайван лази по нервите на Китай

Тайванският президент Цай Ингвен кацна в хавайския град Хонолулу на път към намиращите се в Тихия океан дипломатически съдружници на Тайпе, съобщи Reuters.

Тя посети мемориала на Пърл Харбър макар мощните възражения на Китай против визитата. Пекин счита самоуправляващия се остров Тайван за своя суверенна територия, като не изключва използването на мощ за връщането му под контрола на централната власт. Китайските управляващи се опълчват и на всевъзможни директни визити на тайвански водачи.

Китай нееднократно е определял Тайван като най-чувствителния и значим проблем сред себе си и Съединени американски щати. Пекин счита, че Цай Ингвен желае да реализира публична самостоятелност на Тайван. Вчера тя отлетя на едноседмично посещаване до три страни в Тихия океан - Тувалу, Маршаловите острови и Соломоновите острови. За задачата тя ще премине през Хонолулу и американската територия Гуам.

От своя страна Цай декларира, че желае да резервира мира с Китай, само че ще пази демокрацията и сигурността в Тайван.

Това е второто й посещаване в Съединени американски щати тази година. През януари тя спря в Хюстън и Сан Франциско на път от и за Латинска Америка. По време на престоя си посети централата на обществената мрежа Тwitter, която е блокирана в Китай.

Пекин претендира за суверенитет над Тайван от 1949 година, когато комунистическите сили на Мао Цзедун завоюваха гражданската война в Китай, а националистите на Чан Кай-ши избягаха на острова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР