Тайванският министър на отбраната Као Куанчи предупреди днес, че островът

...
Тайванският министър на отбраната Као Куанчи предупреди днес, че островът
Коментари Харесай

Тайван ще е нащрек за внезапно нахлуване на Китай

Тайванският министър на защитата Као Куанчи предизвести през днешния ден, че островът би трябвало тази година да бъде нащрек за „ ненадейно навлизане “ на китайски военни в региони наоколо до неговата територия на фона на растящото напрежение в Тайванския пролив, съобщи Ройтерс.

През последните години Китай ускори военната си активност към Тайван и съвсем ежедневно има навлизане на негови военновъздушни сили в зоната за идентификация на противовъздушната защита на острова.

Тайван обаче още не е съобщавал за нахлуване на китайски сили в неговата прилежаща зона, която се простира на 24 морски благи (44,2 километра) от бреговата линия. Миналата година обаче Тайван смъкна граждански дрон, навлязъл във въздушното му пространство, напомня Българска телеграфна агенция.

По време на парламентарен надзор министър Као сподели, че Китайската народноосвободителна войска може да си откри предлог за влизане в зони, които са покрай териториалното въздушно и морско пространство. Това би могло да стане на фона на засиления боен продан на острова със Съединени американски щати, който нервира Пекин.

Министърът предизвести, че китайската войска може да извърши „ ненадейно нахлуване “ в прилежащата зона на Тайван и да се приближи до нейното териториално пространство, което обгръща 12 морски благи от крайбрежията му във вътрешността в морето.

Заявявам това тази година, имайки поради, че те правят такава подготовка, сподели министърът. В бъдеще, те биха употребявали мощ, в случай че в действителност се наложи, счита Као Куанчи.

Тайван се е зарекъл да упражни правото си на самозащита и да контраатакува, в случай че китайско въоръжени сили навлязат на негова територия, отбелязва Ройтерс.

Миналата година Китай организира невиждани военни учения към Тайван в отговор на визитата на острова на тогавашната председателка на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси.

Според министър Као Китай се стреми да сътвори проблеми под избран предлог и добави, че този предлог може да включва визити на острова на високопоставени задгранични представители или честите военни контакти на Тайпе с други страни.

Министърът посочи, че всеки ден Китай изпраща по десетина самолета и кораба в близки до Тайван региони, като някои от тях пресичат междинната линия на Тайванския пролив, който елементарни служи за всекидневен буфер.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР