Тайванският милиардер Тери Гоу подаде оставка като член на борда на Foxconn на фона на кандидатурата за президент

...
Бизнесменът милиардер Тери Гоу подаде оставка от борда на директорите
Коментари Харесай

Бизнесменът милиардер Тери Гоу подаде оставка от борда на директорите на Foxconn, най-големият производител на електроника в света, дни след като обяви кандидатурата си за президентския пост на Тайван.

В изявление до CNN компанията майка на Foxconn Hon Hai Technology Group потвърди оставката на Gou и каза, че „няма да избере незабавно директор“, тъй като бордът има осем други директори и независими директори.

Тери Гоу , основател на доставчика на Apple Foxconn, обявява кандидатурата си да стане президент на Тайван на 28 август в Тайпе. class= Тери Гоу, основател на доставчика на Apple Foxconn, обявява кандидатурата си за президент на Тайван на 28 август в Тайпе. Lam Yik Fei/Bloomberg/Getty Images

Израснал сам, седемдесетгодишен милиардер с нетно състояние от 6,8 милиарда долара, 72-годишният Гоу основава Foxconn, създадена като Hon Hai Precision Industry в Тайван през 1974 г. Тя се разраства, за да се превърне в международна бизнес империя и една от най-големите в света договорни производители на електроника. Нейните топ клиенти включват Apple.

През 2019 г. той предаде ръководството на Young Liu, настоящия председател на групата, но остана като директор и се присъедини към националистическата политическа партия на Гоминданг.

След като обяви намерението си да се кандидатира като независим кандидат за президент през 2024 г., Гоу сега трябва да осигури приблизително 290 000 одобрения между 19 септември и 2 ноември.

Президентските избори в Тайван, които трябва да се проведат през януари, идват в период на силно напрежение между острова с население от 24 милиона души и неговия съсед на суперсила Китай.

Гоу критикува движението за независимост на Тайван и се характеризира с приятелското си отношение към бизнес интересите на континентален Китай.

Той се присъединява към вече пренаселен лагер, настроен към Китай, за да предизвика клонящата към независимост Демократична прогресивна партия (DPP). Това е втората му кандидатура за президентския пост.

Той вече проведе митинги из Тайван през последните месеци, за да спечели подкрепа за своята кандидатура.

Очаква се президентските избори в Тайван да се проведат на 13 януари 2024 г.

С предишни репортажи от Уейн Чанг и Нектар Ган от CNN

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР