Тайванският гигант за чипове TSMC ще отвори завод за 8,6

...
Тайванският гигант за чипове TSMC ще отвори завод за 8,6
Коментари Харесай

Тайванският гигант за чипове TSMC мести част от производството в Япония

Тайванският колос за чипове TSMC ще отвори цех за 8,6 милиарда $ в Япония, защото компанията реши да реалокира някои от основните си хардуерни производства надалеч от родната си база.


Тайванската компания за произвеждане на полупроводници, която има Apple и Nvidia за клиенти, създава половината от чиповете в международен мащаб, употребявани във всичко - от смарт телефони до спътници и от ден на ден за зареждане на технологията изкуствен интелект.

Но клиентите на TSMC, както и държавните управления, загрижени за доставките на чипове, жизненоважни за стопанската система и защитата, желаят компанията да създава повече чипове надалеч от самоуправляващия се остров.

Нарастващата решителност на Китай по отношение на Тайван провокира терзания по отношение на зависимостта на света от острова за произвеждане на чипове и накара TSMC да диверсифицира индустриалната си база.

Новият цех в Япония е „ най-значимата интернационална инвестиция на TSMC, отваряна от доста години “, сподели Крис Милър, създател на „ Войната на чиповете: Борбата за най-критичната технология в света “.

„ Това решение също по този начин ще втвърди политическите връзки сред Тайван и Япония в миг, когато Тайван желае да се увери, че има мощни другари, които могат да му оказват помощ да устои на китайския напън “, сподели Милър пред Агенция Франс Прес.

Но новото оборудване на TSMC на южния остров Кюшу също е огромен триумф за Япония, защото тя се съревновава със Съединените щати и Европа, с цел да ухажва компаниите за полупроводници с големи дотации.

Фирми като Toshiba и NEC помогнаха на Япония да господства в микрочиповете през 80-те години на предишния век, само че конкуренцията от Южна Корея и Тайван докара до спад на международния пазарен дял от повече от 50% до към 10%.

Сега Япония дава до четири трилиона йени (26,7 милиарда долара) държавни помощи, с цел да помогне за утрояване на продажбите на локално създадени чипсове до повече от 15 трилиона йени до 2030 година

Новият цех на TSMC в град Кикуйо, за който държавното управление даде обещание да покрие 40 на 100 от разноските - Sony и Denso също вземат участие - е единствено първият от многото.

Със " мощна " поддръжка на японското държавно управление, TSMC този месец разгласи второ оборудване, с цел да създава по-модерни чипове, и гледа към трето и даже четвърто.

Други компании, които получават държавни средства, са Kioxia, Micron и Rapidus, амбициозно взаимно дружество, включващо IBM и японски компании за най-съвременни двунанометрови логичен чипове. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР