Тайванската президентка Цай Ингвен заяви днес, че ще работи за

...
Тайванската президентка Цай Ингвен заяви днес, че ще работи за
Коментари Харесай

Войната не е опция, заяви тайванската президентка на фона на напрежението с Китай

Тайванската президентка Цай Ингвен съобщи през днешния ден, че ще работи за съхраняването на статуквото на мира и стабилността в района на Тайванския пролив макар огромното напрежение с Китай, съобщи Ройтерс.

Тайван няма да предизвика и няма да се смирява с китайския напън, сподели Цай в тирада в офиса си в Тайпе, отдадена на седмата годишнина от началото на ръководството си.

Китай, който възприема Тайван като своя територия и заплашва да откри надзор върху него, в случай че би трябвало и със мощ, ускори военния и дипломатически напън върху самоуправляващия се остров, откогато Цай встъпи в служба през 2016 година, отбелязва Ройтерс.

Пекин отхвърля да води диалози с Цай, защото я счита за сепаратист - тайванската президентка нееднократно е казвала, че ще пази свободата и демокрацията на Тайван.

" Войната не е алтернатива. Нито една от страните не може едностранно да промени статуквото с немирни средства ", посочи Цай в речта си. " Съхраняването на статуквото на мира и стабилността е консенсусът както за света, по този начин и за Тайван ", сподели още тя.

Между водачите на страните от Г-7 има единодушие, че би трябвало да се търси спокойно решение на тайванския въпрос, сподели през вчерашния ден японският министър председател Фумио Кишида, който е хазаин на тазгодишната среща на водачите от Г-7, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР