Тайванската президентка Цай Ингвен каза днес, че Китай и Русия

...
Тайванската президентка Цай Ингвен каза днес, че Китай и Русия
Коментари Харесай

Тайванската президентка: Русия и Китай са заплаха за световния ред

Тайванската президентка Цай Ингвен сподели през днешния ден, че Китай и Русия „ унищожават и заплашват международния ред “, имайки поради неотдавнашните огромни военни учения на Пекин покрай острова и нахлуването на Москва в Украйна, съобщи Асошиейтед прес. Цай сподели на среща с американската сенаторка Марша Блекбърн, която е на посещаване в Тайпе.

Това е третото посещаване в Тайван на членове на американския Конгрес за последния месец. В отговор на това Китай стартира военни учения, при които изстреля доста ракети над острова и изпрати десетки бойни самолети и кораби, които на процедура го обкръжиха. КНР пресече и междинната линия в Тайванския пролив, която е неофициална буферна зона сред страните в спора.. Китай декларира, че Тайван е негова територия, и ще употребява мощ, в случай че е належащо, с цел да го сложи под надзор. Пекин също по този начин ускори връзките си с Русия и се счита, че безмълвно поддържа нейната инвазия в Украйна.



„ Тези събития демонстрират по какъв начин властническите страни нарушават и заплашват международния ред “, сподели Цай.

Блекбърн, републиканка от Тенеси, удостовери, че двете държавни управления имат общи полезности и сподели, че „ чака с неспокойствие да продължи да поддържа Тайван, до момента в който той върви напред като самостоятелна страна “.

Китай преглежда визитите на високопоставени задгранични представители острова като интервенция във вътрешните му работи и като де факто признание на суверенитета на Тайван. Неотдавнашните военни учения на Китай бяха възприети от някои като подготовка за бъдещи военни дейности против острова. Американски висши военни считат, че е допустимо това да стане през идващите няколко години.

Освен че провежда учения, Китай прекъсна контактите си със Съединените щати по жизненоважни въпроси - в това число от военната област, както и свързани с климатичните промени. Това породи опасения, че Пекин може трайно да схване по-агресивен метод.

Китайските нападателни маневри към Тайван, подхванати като реакция на визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси, са разгневили Вашингтон, само че не до такава степен, че да подтиква внезапно увеличение на продажбите на оръжие на острова, съобщи Ройтерс, базирайки се на свои източници. Администрацията на президента Джо Байдън и законодателите акцентират, че поддържат държавното управление в Тайпе. Възможно е още през септември да бъдат взети някакви решения, които да доведат до доставки за Тайван, само че освен на оръжие. Но е по-вероятно фокусът да е върху опазване на настоящето състояние и осъществяване на към този момент направените поръчки, в сравнение с да се оферират качества, които биха ускори напрежението с Китай, споделят три източника на организацията, поискали да останат анонимни.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР