Тайванската компания VIA Technologies отдавна работи заедно с китайската Shanghai

...
Тайванската компания VIA Technologies отдавна работи заедно с китайската Shanghai
Коментари Харесай

VIA Technologies възнамерява да представи конкурент на чиповете AMD Zen 2

Тайванската компания VIA Technologies от дълго време работи дружно с китайската Shanghai Zhaoxin Semiconductor върху своя фамилия х86 процесори, които би трябвало да станат конкуренция на решенията на Intel и AMD.
Към сегашен ден, основаните от тези две компании чипове Zhaoxin ZX-A, ZX-B и ZX-C не са известни даже и в Китай и Тайван, само че новите Zhaoxin KX-5000 (ZX-D) ще включват редица модерни технологии, в това число двуканален контролер за DDR4 оперативна памет, PCI Express 3.0 контролери, SATA 6 Gb/s, USB 3.1 и интегрирано графично ядро. Новите чипове са позиционирани като опция на SoC Intel Gemini Lake. Да не забравяме, че с изключение на Intel, единствените в света компании с лиценз за произвеждане на х86 процесори имат само VIA Technologies и AMD.



Процесорите се създават посредством 28 нанометров софтуерен развой в заводите на Shanghai Huali Microelectronics Corporation (HLMC). Произвеждат се чипове 4 и 8 ядра, няма технология за многопоточна работа. Базовата периодичност е 2,4 GHz и може динамично да е покачва до 2,4 GHz. Отсега се приготвя производството на 16 nm процесори Zhaoxin KX-6000 с номинална тактова периодичност 3 GHz.

В пътната карта се виждат и чиповете Zhaoxin KX-7000 с поддръжката на PCI Express 4.0 шината и DDR5 оперативна памет.

Китайците настояват, че през 2019 година ще догонят плануваните за тогава процесори AMD Zen 2.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР