Тайванската армия днес за първи свали неидентифициран граждански дрон, навлязъл

...
Тайванската армия днес за първи свали неидентифициран граждански дрон, навлязъл
Коментари Харесай

Тайванската армия свали неидентифициран дрон край китайския бряг

Тайванската войска през днешния ден за първи смъкна неидентифициран цивилен дрон, навлязъл в неговото въздушно пространство и покрай дребен остров край китайския бряг. Това стана, откакто държавното управление даде обещание да вземе строги ограничения за справяне с сходни случаи на нахлуване в тайванското въздушно пространство, предава

Китай счита Тайван за своя територия. Демократично определеното държавно управление в Тайпе твърдо отхвърля това мнение. От началото на този месец Пекин организира военни учения покрай Тайван. Маневрите са в отговор на визитата в Тайпе на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси.

Правителството на Тайван съобщи, че няма да предизвика или ускорява напрежението в региона, само че в последно време тайванските управляващи са ядосани, че китайски дронове постоянно летят над острови, следени от Тайван и намиращи се покрай крайбрежията на Китай.

Командването на островите Цзинмън съобщи, че дронът е навлязъл във въздушното пространство над остров Шъ (Лъвския остров) малко след обяд локално време. Цзинмън е група от острови под тайвански надзор, намиращи се против китайските градове Сямън и Цюанчжоу.

Войските на острова са се пробвали да насочат предизвестие и да накарат дрона да напусне региона, само че това не се е случило. Летателния уред е бил свален и е паднал в морето. Тайван за първи път стреля предупредително по дрон във вторник, малко откакто президентката Цай Ингвен подреди военните да подхващат " строги контрамерки " против " китайските провокации ".

Китайското министерството на външните работи в понеделник отхвърли като неоснователни недоволствата на Тайван по отношение на дроновете.

Циу Тайсан, заместник-ръководител на тайванския Съвет по въпросите на континентален Китай, сподели пред кореспонденти в Тайпе, че Тайван има законно право да подхваща „ нужните ограничения за отбрана ”, а китайски самолети не бяха позволени във въздушното пространство на Цзинмън. Мерките включват принуждаване на самолетите да изоставен територията или да кацнат.

На изказване пред въоръжените сили по-рано през днешния ден Цай сподели, представена от нейния кабинет, че КНР употребява дронове и други тактики " от сивата зона ", с цел да се опита да сплаши Тайван. Цай още веднъж акцентира, че Тайван няма да предизвика разногласия, само че това не значи, че няма да подхваща контрамерки. 

Тайван управлява Цзинмън, далечен единствено на неколкостотин метра от континентален Китай, от 1949 година, когато победеното държавно управление на Република Китай бяга в Тайпе след загубата на гражданската война от комунистите, ръководени от Мао Цзедун.

Тайванското министерство на защитата сподели, че 14 китайски изтребители са минали през междинната линия в Тайванския пролив, неофициалната буферна зона сред страните в спора.

В разгара на Студената война Китай постоянно е обстрелвал Цзинмън и други държани от Тайван острови по китайското крайбрежие, които в този момент са туристически дестинации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР