Тайван разследва дали четири от неговите фирми са нарушили санкциите

...
Тайван разследва дали четири от неговите фирми са нарушили санкциите
Коментари Харесай

Тайван разследва фирми, които са работили с китайски компании, за които се твърди, че доставят Huawei

Тайван проверява дали четири от неговите компании са нарушили глобите на Съединени американски щати или личните си капиталови правила, когато са дали услуги на китайски компании, за които се твърди, че оказват помощ на Huawei да построи заводи за чипове.

Емил Чанг, чиновник на Министерството на стопанската система, отговарящ за прегледа на вложенията, сподели пред CNN в петък, че тази седмица е почнало „ административно следствие “ на четири тайвански компании, посочени в медиен отчет.

Разследването ще се концентрира върху това дали техните бизнес действия в Китай са били в сходство с утвържденията, които са им дали от министерството, сподели той.

Ако се откри, че някоя от тях е нарушила разпоредбите, всяка компания предстои на оптималната санкция от 25 милиона нови тайвански $ ($777 000).

Министерството също ще ревизира дали фирмите - Topco Scientific, United Integrated Services, L&K Engineering Co и Cica-Huntek Chemical Technology - са нарушили каквито и да било наказания на Съединени американски щати, добави Чанг.

И четирите компании отхвърлят ​​да са направили нарушаване. В обособени изказвания те споделиха, че са взели участие единствено в ръководство на отпадъчни води, интериорна украса или строителни работи, утвърдени от Тайван, и не са дали полупроводникови материали или съоръжение.

През последните години Huawei се трансформира в знак на софтуерното съревнование сред Съединени американски щати и Китай. Вашингтон и неговите съдружници в Европа и Азия се пробваха да лимитират достъпа му до съвременни чипове и технология за произвеждане на чипове заради опасения, че телекомуникационната компания шпионира за китайското държавно управление.

Huawei постоянно е отричала обвиняванията. Той не е дал отговор на искане на CNN за коментар.

Някога вторият по величина производител на смарт телефони в света, компанията се пробва да се завърне, откакто беше наранена от експортните ограничавания на Съединени американски щати, които бяха наложени за първи път през 2019 година

Много тайвански компании, в това число колосът за чипове TSMC и доставчикът на Apple Foxconn, оперират в Китай и са тясно интегрирани в неговите вериги за доставки. Правителството на острова обаче следи от близко какво вършат неговите компании и не разрешава най-модерната му технология да се създава там.

 Магазин на Huawei Technologies Co. в Пекин, Китай, в петък, 22 септември 2023 година Магазин на Huawei Technologies Co. в Пекин, Китай, в петък, 22 септември 2023 година Андреа Вердели/Блумбърг/Гети изображения

В сряда министърът на стопанската система на Тайван Уанг Мей-хуа беше запитан от народен представител по отношение на отчет на Bloomberg, съгласно който четирите компании са дали услуги, с цел да оказват помощ на Huawei да построи инфраструктура за мрежа от фабрики за произвеждане на чипове в Китай.

Уанг отговори, като сподели, че четирите компании явно са дали на Huawei „ съоръжение за отпадъчни води и отбрана на околната среда “ за нейните заводи, което съгласно нея видимо е друго от сериозните технологии, избрани от държавното управление на Тайван, които евентуално биха могли да повлияят на националната сигурност.

От години тайванските компании вървят по тънката граница сред ангажирането на комерсиалните благоприятни условия на Китай и избягването на евентуални нарушавания на експортния надзор, изключително откакто Пекин ускори военния напън върху острова.

Отношенията сред двете страни на пролива са основен въпрос за президентските избори в Тайван, които би трябвало да се проведат през януари.

Китай остава най-големият търговски сътрудник на Тайван. Но ръководещата комунистическа партия на Китай твърди, че Тайван, дом на 24 милиона поданици, е нейна територия - макар че в никакъв случай не го е направлявала. Той от дълго време даде обещание да „ сплоти “ Тайван с континенталната част на Китай, със мощ, в случай че е належащо.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР