Тайван предупреди Хондурас днес, да не се изкушава от отровната

...
Тайван предупреди Хондурас днес, да не се изкушава от отровната
Коментари Харесай

Тайван предупреди Хондурас да не приема отровната помощ на Китай

Тайван предизвести Хондурас през днешния ден, да не се изкушава от " отровната " помощ на Китай, без значение какъв брой е заседнал в задължения, и отхвърли вероятността да бъде замесен във война на наддавания за дипломатически съдружници със своя континентален противник Китай, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Президентката на Хондурас Сиомара Кастро сподели във вторник ,

че е упълномощила на външния министър задачата за определяне на публични връзки с Китай. Ако централноамериканската страна в действителност приключи връзките си с Тайван, то островът ще остане единствено с 13 дипломатически съдружници, прецизира организацията.

Външният министър на Хондурас Едуардо Енрике Рейна сподели през вчерашния ден, че решението на страната му да се обърне към Китай

е частично е поради това, че Хондурас е " заседнал до гуша " във финансови проблеми и задължения, като да вземем за пример 600 милиона $, които дължи на Тайван.

" Искаме да напомним на държавното управление на Хондурас да не утолява жаждата си с отрова ,

даже и гърлото му да е изцяло пресъхнало от задължения ", сподели Тайван.

Хондурас изиска от Тайван да удвои годишното подкрепяне до 100 милиона $, само че не получи отговор, сподели Рейна. Хондурас също по този начин опита да предоговори дълга си, само че без резултат, отбелязва организацията.

Тайван отхвърли това и съобщи, че мненията на хондураския външен министър не се базират на обстоятелства от двустранни диалози .

Тайван е приел задушевно предложенията на Хондурас изначало до дъно, настояват от острова.

" Все още се опитваме да поддържаме дипломатически връзки, вършим всичко допустимо да ги защитим, само че никога няма да се включим в съревнование за пари с Китай ", сподели Тайван.

Сред някогашните съдружници на Тайван, като да вземем за пример Панама, Доминиканската република и Салвадор, се следи " бързо развиване " в двустранните връзки, които са им донесли " осезаеми придобивки ", сподели в Пекин представителят на китайското министерство на външните работи Ван Вънбин.

Китай е податлив да развие връзки с всички страни, в това число и с Хондурас ,

на правилото " един Китай ", добави той, имайки поради позицията на Пекин, че Китай и Тайван са елементи от една страна.

" Смятам, че това ще сътвори повече благоприятни условия за икономическото развиване на Хондурас и за благоденствието на народа му ", означи Ван Вънбин.

Съединени американски щати, които са най-важният покровител на Тайван на интернационалната сцена ,

макар неналичието на публични връзки посред им, се притесняват, че китайското въздействие в Южна Америка се ускорява за сметка на Тайван, отбелязва Ройтерс.

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи през вчерашния ден, че Китай дава доста обещания, без да ги извършва.

Китай не разрешава на страните, с които има дипломатически връзки, да поддържат публични връзки с Тайван, за който претендира, че е китайска територия без право на междудържавни връзки. Тайван обаче твърдо оспорва тази позиция на Пекин.

На заглавната фотография: Всекидневна гала по издигане на тайванското знаме в Тайпе.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР