Тайван обяви, че си запазва правото на самоотбрана и контраатака,

...
Тайван обяви, че си запазва правото на самоотбрана и контраатака,
Коментари Харесай

Тайван се закани да контраатакува Китай

Тайван разгласи, че си резервира правото на самозащита и контраофанзива, в случай че китайските въоръжени сили нахлуят на негова територия. Изказването бе направено на фона на засилена военна интензивност на Пекин край демократично управлявания остров, съобщи Ройтерс.

Тайвански представители от сферата на защитата обявиха, че по този начин наречените засилени военни патрули на Китай край Тайван не престават, а желанието на Пекин да трансформира Тайванския пролив в свое " вътрешно море " ще се трансформира в главния източник на неустойчивост в района. 

" При всяко нахлуване на самолети и кораби в зоната от 12 морски благи на нашата морска акватория и въздушно пространство националната войска ще упражни правото си на самозащита и контраофанзива, без изключения ", съобщи пред кореспонденти ген. Лин Вънхуан, заместник-началник на тайванския общоприет щаб по оперативното обмисляне.

Тайван недоволства, че китайски дронове са правили многократни прелитания покрай дребните му островни групи край китайския бряг.

Армията ще упражни същото право на контраофанзива и във връзка с китайските безпилотни самолети, които не вземат под внимание предизвестията да изоставен тайванската територия, откакто са основали опасност, добави Лин.

Вчера тайванската войска за пръв път създаде предупредителни изстрели по китайски дрон, малко откакто президентът Цай Ингвен подреди да бъдат взети " енергични ограничения " против, по думите, ѝ китайските провокации.

Днес тайванската войска заяви, че още веднъж е произвела предупредителни изстрели по дронове, в региона на дребните островчета от архипелага Цзинмин, намиращи се тъкмо против китайските градове Сямън и Цюанчжоу. 

Дроновете по-късно завили назад към Сямън, прибавиха военните в Тайпе.

По-рано този месец Китай, който счита Тайван за своя провинция - нещо на което държавното управление в Тайпе мощно се опълчва, предприе военни учения към острова в отговор на визитата в Тайван на ръководителя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси.

На постоянен брифинг през днешния ден представител на китайското външно министерство повтори позицията на Пекин, че Тайван принадлежи на Китай.

" Първо, желая да ви кажа, че Тайван е провинция на Китай и като такава той няма никакво по този начин наречено министерство на защитата. Тайванските управляващи демонстрират раздразнителност, само че това няма никакво значение ", сподели той.

Преди дни министерството отхвърли изразеното от Тайван неодобрение, че е подложен на тормоз с дронове, с думите, че няма смисъл да си губи времето да разяснява сходни изявления.

На същия брифинг Ма Чънкун, шеф в Университета по национална защита на Нардноосвободителната войска на Китай съобщи, че Пекин може да стартира да отхвърля прекосяването без разрешението му на непознати военни кораби през Тайванския пролив.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби сподели пред кореспонденти, че Китай се пробва " трайно да промени " статуквото към Тайван, и добави, че Съединени американски щати няма да одобряват това.

Тайванските въоръжени сили са добре въоръжени, само че са като джудже спрямо китайските. При ръководството на Цай Тайпе стартира стратегия за модернизиране на армията и трансформира увеличението на разноските за защита в приоритет, отбелязва Ройтерс.

Китай не изключва опцията да използва мощ, с цел да си върне острова. Тайван отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет над него с тезата, че Китайската национална република в никакъв случай не е владяла острова и че единствено тайванският народ може да взема решение бъдещето му. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР