Тайван „никога няма да отстъпи“ пред заплахите на Китай, казва кандидатът за президент на острова по време на транзит от САЩ

...
Тайван никога няма да отстъпи пред растящите заплахи от Китай,
Коментари Харесай

Тайван никога няма да отстъпи пред растящите заплахи от Китай, заяви в неделя вицепрезидентът на острова и кандидатът за президент по време на транзит през Съединените щати, противопоставяйки се на осъждането на Пекин за пътуването му.

Уилям Лай, фаворит в президентската надпревара в Тайван през януари, спря в Ню Йорк на път за Парагвай, където ще присъства на встъпването в длъжност на новия президент във вторник.

Южноамериканската държава е една от само 13 държави, които поддържат официални дипломатически отношения с Тайван, самоуправляваща се демокрация, която управляващата комунистическа партия на Китай твърди, че е своя територия, въпреки че никога не я е контролирала.

В реч пред поддръжници на обяд в Ню Йорк Лай описа дългосрочното оцеляване на Тайван като нещо, от което международната общност трябва да се интересува.

„Когато Тайван е в безопасност, светът е в безопасност и когато има мир в Тайванския пролив, ще има световен мир“, каза Лай, според президентската канцелария на Тайван.

„Без значение колко голяма е заплахата от авторитаризъм за Тайван, ние абсолютно няма да се уплашим, нито да се свием, ние ще поддържаме ценностите на демокрацията и свободата.“

Коментарите на Лай дойдоха, след като външното министерство на Китай осъди кацането му, наричайки Лай „създател на безредици“.

В него се казва, че Китай твърдо се противопоставя на всякакво официално взаимодействие между САЩ и Тайван и всякакви „сепаратисти за „независимост на Тайван“ от САЩ“.

Вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай говори на международното летище Таоюан преди заминаването си за Съединените щати за междинно кацане в Ню Йорк на път за Парагвай, в Таоюан, Тайван, 12 август 2023 г. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins Вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай говори на международното летище Таоюан преди заминаването си за Съединените щати за междинно кацане в Ню Йорк на път за Парагвай, в Таоюан, Тайван, 12 август 2023 г. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins Карлос Гарсия Роулинс/Ройтерс

И Тайван, и САЩ казаха, че транзитните пътувания на Лай, включително спирка в Сан Франциско на връщане в сряда, са рутинни.

„Тези транзити на висши служители са неофициални, в съответствие с нашата политика на САЩ за един Китай“, каза високопоставен служител на администрацията пред CNN на 16 юли, наричайки подобни транзити „доста често срещани“.

Лай премина през САЩ за последно през януари 2022 г.

63-годишният Лай произхожда от така наречената „тъмнозелена“ фракция на управляващата Демократическа прогресивна партия (DPP) – известна с по-откритото си пристрастие към независимостта.

Образованият в Харвард лекар, превърнал се в политик, преди се е наричал „прагматичен работник за независимостта на Тайван“.

Това го направи особено мразен от Пекин, който не се отказа от използването на сила, за да превземе самоуправляващия се остров.

Откакто спечели номинацията на ДПП обаче, Лай възприе по-умерена позиция по отношение на Китай.

Taiwan Semiconductor Завод на производствена компания (TSMC) в научния парк Тайнан, Тайван; TSMC е най-голямата специализирана независима (чиста игра) леярна за полупроводници в света. class= Заводът на Тайванската компания за производство на полупроводници (TSMC) в научния парк Тайнан, Тайван; TSMC е най-голямата специализирана независима (чиста игра) леярна за полупроводници в света. Bing-Jhen Hong/iStock Editorial/Getty Images

Под ръководството на Си Дзинпин Пекин засили икономическия, дипломатическия и военния натиск върху Тайван, особено след изборите през 2016 г. на президента Цай Инг-вен, който спечели втори мандат през 2020 г.

Според конституцията на Тайван Цай не може да се кандидатира за трети мандат.

Изборите в Тайван ще се проведат през януари и могат да имат дълбоки последици за международните отношения във време на интензивен контрол върху това дали Си може един ден да изпълни обещанието си да „обедини“ острова с Китай.

Историческият съперник на ДПП е Гоминдангът, политическа група, която някога беше лют враг на китайската комунистическа партия, но оттогава се превърна в партия, която подкрепя много по-близки отношения с Пекин.

Пътуванията до САЩ от служители на Тайван се наричат ​​„транзити“ вместо посещения, тъй като САЩ нямат официални дипломатически отношения с правителството на Тайван и междинните кацания идват като част от неофициално пътуване по пътя към друга дестинация.

През март президентът на Тайван Цай премина през Калифорния и се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, въпреки предупрежденията и заплахите от Пекин. След пътуването на Цай Китай започна тридневни военни учения с бойни стрелби около Тайван.

Алекс Стамбо и Хедър Чен от CNN допринесоха за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР