Тайван настоя Китай да се изправи пред миналото си и

...
Тайван настоя Китай да се изправи пред миналото си и
Коментари Харесай

Тайван настоя Китай да признае за репресиите на площад Тянанмън

Тайван настоя Китай да се изправи пред предишното си и да признае истината за репресиите на площад Тянанмън преди 31 години, оповестява Агенция Франс Прес.

"В целия свят всяка година има 365 дни. В Китай обаче, един от тези дни е умишлено забравян всяка година ", написа в Туитър президентката на Тайван Цай Ингвен и акцентира, че комунистическата власт би трябвало да реши да се изправи пред загатна за това събитие, както Тайван, който беше заставен да признае личното си властническо минало, преди прехода към народна власт през 90-те години.

Островът отбелязва през днешния ден годишнината от кръвопролитието при студентските митинги в нощта на 3 против 4 юни 1989 година Протестите стартират на 15 април и са принудително смазани на 4 юни, когато държавното управление афишира военно състояние и изпраща войски, които да окупират централните елементи на Пекин. В последвалото кръвопролитие, бойци с автомати и танкове откриват огън по стачкуващите и по тези, опитващи се да спрат настъплението на армията към площад Тиенанмън. Оценките за броя на жертвите варира от стотици до хиляди.

Потискането на митингите на процедура поставя завършек на политиките на либерализация от 1980-те години. Събитията на площад Тиенанмън и до през днешния ден се смятат за повратен миг в историята на актуален Китай, тествайки границите на политическата независимост в тази страна. В днешно време, те като цяло се свързват с въпроса за легитимността на ръководството на комунистическата партия и остават една от най-чувствителните и най-цензурираните тематики в Китай.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР