Повече от 100 китайски военни самолета и девет военноморски кораба са забелязани около Тайван

...
Тайван каза на Китай в понеделник да спре своите разрушителни
Коментари Харесай

Тайван каза на Китай в понеделник да спре своите "разрушителни едностранни действия", след като повече от 100 китайски военни самолета и девет военноморски кораба бяха открити в райони около самоуправляващия се остров.

Пекин твърди, че Тайван е негова собствена територия, която ще бъде превзета един ден, със сила, ако е необходимо, и засили дипломатическия и военен натиск върху Тайпе през последните години.

Министерството на отбраната на Тайван описа броя на бойните самолети, открити за 24 часа като „скорошен връх“, докато Пекин засега се въздържа от издаване на официален коментар относно полетите.

„Между сутринта на 17 до 18 септември Министерството на националната отбрана е засякло общо 103 китайски самолета, които беше скорошно високо ниво и постави сериозни предизвикателства пред сигурността в Тайванския пролив и в региона," се казва в изявление.

Продължаващият военен тормоз от страна на Пекин може лесно да доведе до рязка ескалация на напрежението и да влоши регионалната сигурност, " каза министерството, като призова Китай "незабавно да спре такива разрушителни едностранни действия."

От общия брой открити бойни самолети, 40 са пресекли така наречената средна линия на Тайванския пролив, който разделя острова от Китай, и навлезе в своята югозападна и югоизточна идентификационна зона за противовъздушна отбрана (ADIZ), се казва в изявлението.

„Висока тревога“

Миналата седмица Тайпе също съобщи за увеличен брой нахлувания на китайски военни самолети и кораби.

Повишението дойде, когато Пекин каза, че войските му са в „висока бойна готовност“, след като два кораба, принадлежащи на Съединените щати и Канада, преминаха през Тайванския пролив.

Министерството на отбраната на Тайван каза, че 68 китайски самолета и 10 военноморски кораба са били засечени наоколо на острова между сряда сутринта и четвъртък сутринта.

Някои от тези самолети и военни кораби се насочваха към неуточнена зона на западния Тихи океан, за да "проведат съвместно морско и въздушно обучение" с китайския самолетоносач Shandong, каза министерството.

Shandong, един от двата действащи самолетоносача в китайския флот, беше засечен миналата седмица на около 60 морски мили (110 километра) югоизточно от Тайван, насочвайки се към западния Пасифик, съобщиха властите в Тайпе.

Министерството на отбраната на Япония също заяви миналата седмица, че военноморските сили са открили шест кораба – включително фрегати, разрушители, един бърз кораб за бойна поддръжка и Shandong – плаващи през води на около 650 километра (400 мили) южно от остров Миякоджима, източно от Тайван.

Той потвърди, че самолети и хеликоптери са били засече излитане и кацане от Shandong, въпреки че Китай не е коментирал официално никакви учения, провеждани в Западния Пасифик.

Противодействие на „сдържането“

Анализатори казаха, че Китай може да покаже мускули, за да се противопостави на САЩ влияние в Азиатско-Тихоокеанския регион, тъй като ръководи няколко кръга военни учения със съюзници в целия регион.

„Политически Китай има за цел да противодейства на военното сдържане на демократичните съюзници, водени от Съединените щати“, Су Дзъ-юн, анализатор в Тайванския институт за изследване на националната отбрана и сигурност каза пред AFP.

След посещението през август в Тайпе на Нанси Пелоси, тогавашен председател на Камарата на представителите на САЩ, Китай организира най-големите си военни игри около Тайван.

След това през април тази година Пекин проведе тридневно военно учение „Joint Sword“, за да симулира обкръжаването на острова, след като президентът на Тайван Цай Инг-вен се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния.

Докато Пекин все още не е публикува изявления за последните си полети, китайският държавен таблоид Global Times публикува коментар в платформата за социални медии Weibo.

„Континенталната част и Тайван принадлежат на един и същи Китай, а Тайван е свещена и неотменима част от Китай“, се казва в публикацията, повтаряйки дългогодишната политика на Пекин.

„Съответните бойни тренировъчни дейности на Народната освободителна армия са необходими действия за защита на националния суверенитет и териториалната цялост“, добави той, имайки предвид китайската армия.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР