Тайван е засякъл 28 китайски самолета и четири кораба около

...
Тайван е засякъл 28 китайски самолета и четири кораба около
Коментари Харесай

Китайски самолети и кораби пак разтревожиха Тайван

Тайван е засякъл 28 китайски самолета и четири кораба към територията си, съобщава ТАСС, базирайки се на Министерството на защитата на острова.

Те са били видяни към 6.00 часа локално време тази заран.

Тайван твърди, че 16 китайски самолета са пресекли така наречен междинна линия на Тайванския проток или са навлезли в идентификационната зона за противовъздушна защита на острова.

Тайванското министерство на защитата посочи, че става въпрос за изтребители Су-30, J-11 и J-16, аероплан за радарно наблюдаване Y-8, разследващ дрон BZK-005, аероплан за радарно наблюдаване с огромен обхват и дрон WZ-7.

В отговор тайванската войска е издала радиопредупреждения, мобилизирала е въздушни патрули и e задействала системи за противовъздушна защита.

Китайската войска постоянно изпраща своите самолети и военноморски кораби наоколо до острова, откакто някогашният ръководител на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван. Китай осъди визитата като провокация и интервенция във вътрешните му работи.

Тайван живее под непрекъсната опасност от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде високомерен - със мощ, в случай че е належащо.

През 2005 година Пекин одобри закон, даващ на страната правно съображение за военни дейности против острова, ако той се отдели или има намерение да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и акцентира, че единствено жителите на острова могат да вземат решение бъдещето си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР