Навикът на Китай за въглища замъглява борбата с климата, тъй като емисиите надхвърлят САЩ, ЕС взети заедно

...
Тайпе, Тайван – Повече от всяка друга страна, Китай притежава
Коментари Харесай

Тайпе, Тайван – Повече от всяка друга страна, Китай притежава силата да създава или разбива глобално усилия за предотвратяване на климатична катастрофа.

Втората по големина икономика в света е най-големият замърсител в световен мащаб, произвеждайки 27 процента от емисиите и повече от Съединените щати, Европейския съюз, Индия, Русия и Япония взети заедно, според анализ от 2021 г. на Rhodium Група.

В същото време Пекин си извоюва място като лидер във възобновяемата енергия, изграждайки повече капацитет за слънчева енергия от целия останал свят.

Но докато развитите икономики намаляват емисиите си – макар и твърде бавно, за да изпълнят ангажиментите си по Парижкото споразумение – емисиите на Китай нарастват рязко поради неистовия апетит за въглища, използвани за захранване на градовете и енергоемки индустрии като стоманодобивната индустрия .

Емисиите на Китай са нараснали с 10 процента на годишна база през второто тримесечие на тази година – поставяйки го на път да победи предишния си рекорд от 11,47-11,9 милиарда метрични тона през 2021 г., според събраните данни от Carbon Brief, базиран в Обединеното кралство уебсайт, фокусиран върху политиката в областта на климата.

китайски емисии

Оставен без контрол, нарастващият въглероден отпечатък заплашва да провали международните усилия за справяне с климатичната криза, която според учените вече е далеч от това, което е необходимо за смекчаване на най-лошите последици от покачващите се температури.

Много се очаква силното разчитане на китайската икономика на въглищата да продължи през идните години, докато експертите по климата се опасяват, че целта на Пекин за „пиков въглерод“ до 2030 г., дори и да бъде постигната, все още може да бъде неприемливо висока.

Междувременно, макар и амбициозни, целите на Китай за възобновяема енергия са изправени пред значителни препятствия, включително остаряла електрическа мрежа и продължаващото предизвикателство за съхранение на възобновяема енергия, казват анализатори.

„Никой откровено не се доближава до лидерството на Китай във възобновяемите енергийни източници, второто място е доста далече“, каза Кори Комбс, асоцииран директор на Trivium China, компания за политически изследвания, пред Al Jazeera.

„От друга страна, Китай изпреварва останалия свят и по отношение на въглищата.“

През 2020 г. китайският президент Си Дзинпин обеща да намали емисиите на страната си с 65 процента от нивото им от 2005 г. до 2030 г. и да постигне въглеродна неутралност до 2060 г.

Докато Си повтори тези цели през юли, китайският лидер включи предупреждение: енергийната политика ще се основава на нуждите на страната, а не „подчинена на други“.

Воден от опасения за бъдещата си енергийна сигурност, през последните години Пекин се впусна в строеж на електроцентрали, захранвани с въглища.

Китайските власти одобриха 86 гигавата (GW) нови централи, работещи с въглища, само през 2022 г. и още 50 GW със зелено осветление през първите шест месеца на 2023 г., според Грийнпийс.

Общо Китай в момента има 243 GW нови захранвани с въглища мощности в тръбопровода, достатъчни да захранват Германия, според доклад на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) и Глобален енергиен монитор.

„Най-голямата история в момента вероятно е перспективата за енергийна сигурност. Китай няма да се откаже от въглищата, докато не получи гаранция за ефективна енергийна сигурност“, каза Комбс.

„По-конкретно, ние разглеждаме: първо, способността да се осигури захранване за базов товар във всеки един момент; и второ, способността да се гарантира, че може да изпълни всяко конкретно пиково натоварване.“

Решението на Пекин да удвои въглищата отразява страховете от повторение на енергийните кризи, които засегнаха индустрията през последните години.

През 2021 г. недостигът на въглища и нарастващото търсене на стоки от фабриките по време на пандемията от COVID-19 доведоха до спиране на тока в 20 китайски града и провинции. Следващото лято суша, предизвикана от рекордна гореща вълна, намали капацитета на водноелектрическите язовири в страната, които съставляват 16 процента от енергийния микс на Китай.

Изправени пред последващи кризи, провинции като Гуангдонг започнаха да увеличават капацитета си за производство на въглища, за да гарантират, че няма да се сблъскат със същите проблеми в бъдеще, каза Дейвид Фишман, старши ръководител на проекти в Lantau Group, икономическа консултантска компания, специализирана в пазарите на енергия и газ в Азиатско-Тихоокеанския регион.

„Можем да начертаем доста ясна граница там [че] някой в ​​енергийната служба за икономическо планиране в Гуангдонг е гледал същия макет, който направихме ние, и е казал: „Ние сме уязвими на сериозна суша в Юнан, трябва да добавим повече резервен капацитет", каза Фишман пред Al Jazeera.

Рекордните емисии на Китай от последните години може всъщност да подценят траекторията на страната, тъй като индустрии с високо съдържание на въглерод като строителството и стоманодобивната промишленост претърпяха сериозни смущения поради блокиране на големите градове и производствени центрове.

Въпреки това някои експерти по климата смятат, че пиковият въглерод в Китай все още е постижим до 2030 г. – въпреки че размерът на пика може да варира значително в зависимост от политическите фактори.

Боянг Джин, старши въглероден анализатор в базираната в Обединеното кралство LSEG, каза, че новите електроцентрали, захранвани с въглища, са предназначени само като временна мярка и от провинциалните правителства все пак ще се очаква да постигнат климатичните цели, определени от мощната Национална комисия за развитие и реформи.

„С все повече и повече възобновяеми мощности, пуснати в експлоатация, централите, работещи с въглища, неизбежно ще намалят своята производителност или работни часове“, каза Джин пред Al Jazeera.

„Тези инсталации ще бъдат постепенно преобразувани от базов товар към пиков товар. Следователно не е в противоречие с обещанията за въглеродна неутралност.“

Все пак политическите рискове са надвиснали.

Забавящата се икономика на Китай може да насърчи Пекин да се опита да изгради своя път към икономически растеж, както правеше в миналото, докато мощната стоманодобивна индустрия може да се противопостави на усилията за ограничаване на емисиите, казват анализатори.

„Върхът се вижда, той е постижим, предпоставките са налице, но има риск поради тези две причини пикът да се забави до много късно през десетилетието и това може еднолично да провали глобалния усилия за климата“, каза Лаури Миливирта, водещ анализатор и съосновател на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, пред Al Jazeera.

Инвестициите на Китай във възобновяеми енергийни източници се развиват с безпрецедентни темпове.

Пекин оглави списъка на инвеститорите в чиста енергия през 2022 г. с $546 милиарда – половината от глобалните инвестиции през тази година, според данни на BloombergNEF.

Текущият вятърен и слънчев капацитет на Китай е достатъчен, за да посрещне около 30 процента от енергийните нужди на страната, според правителствени данни.

Превръщането на тази инвестиция в надеждна енергия обаче не е лесна задача на практика.

В случая на много вятърни и слънчеви ферми има значителна разлика между това колко енергия може да се генерира на хартия и колко може да се използва реално.

Грийнпийс изчисли, че действителната енергия в Китай, генерирана от възобновяеми енергийни източници, ще се увеличава само с по-малко от 1 процент на година до 2030 г.

Голяма част от разликата се дължи на ограничения капацитет на Китай да съхранява и транспортира енергия, генерирана от възобновяеми източници, до райони с голямо търсене.

Докато 94 процента от населението на Китай живее на изток от „линията Heihe-Tengchong“ – въображаема линия, разделяща страната от североизток на югозапад – много водноелектрически язовири и слънчева енергия и вятърни паркове са разположени в слабо населени региони на запад.

Други предизвикателства включват държавна намеса на енергийния пазар за поддържане на цените на електроенергията изкуствено ниски, насърчавайки прекомерното потребление.

Фишман каза, че опитът на Китай за въглероден неутралитет ще зависи от успешното му приемане на развиващи се технологии като улавяне на въглерод и зелен водород през следващите няколко десетилетия.

„Истинският въпрос е 2060 г., но очевидно е далеч“, каза той. „Разчита на много технологии, които далеч не са зрели, мащабируеми и рентабилни.“

Дотогава зависимостта на Китай от въглищата изглежда ще остане, казват анализатори.

„Въглищата не са необходими по принцип, но трябва да има много повече инвестиции и трябва да има много пазарни реформи, за да стане това практично“, каза Комбс от Trivium China.

„И докато наистина не са на мястото си, това са въглища. И така оставаме в статуквото, където имате огромни инвестиции във възобновяеми енергийни източници и продължаващи инвестиции във въглища.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР