Тайнствена глинена плочка може да преобърне историята на математиката. Тя

...
Тайнствена глинена плочка може да преобърне историята на математиката. Тя
Коментари Харесай

Питагор ли е авторът на Питагоровата теорема?

Тайнствена глинена плочка може да преобърне историята на математиката. Тя е открита още през 1894 година покрай сегашен Багдад, само че от този момент насам стояла в давност в Археологическия музей в Истанбул.

През 2008 година австралийският математик Даниел Менсфийлд попада на фотография на артефакта и незабавно е изумен от съвършените правоъгълници върху нея. Той отпътува за Турция, с цел да изследва мистериозната плочка.

Сега най-сетне отговорът на загадката е явен: плочката от старовавилонския интервал, която е на 3700 години, е освен най-старото известно изображение на приложната геометрия, само че и съдържа ново антично схващане за триъгълниците.

Преписвал ли е Питагор?

Според публикуването в списание " Foundations of Science " изследване може бе историята на математиката ще би трябвало да бъде пренаписана. " Откриването и анализът на плочката ще имат значимо отражение върху историята на математиката ", споделя Менсфийлд пред " The Sydney Morning Herald ". Той има поради това, че до момента математиците одобряваха, че тригонометрията е открита от древногръцкия мъдрец и математик Питагор. А новият разбор демонстрира, че тя е била употребена още хиляда години преди той да се роди.

Дроби вместо ъгли

Още през 2017 година австралийският математик разгласява извънредно забавно изследване за друга глинена плочка с размерите на картичка с означението " Plimpton 322 " - най-старата известна тригонометрична таблица с клинописно писмо.

Според Менсфийлд, сметките на вавилонците са били доста по-точни от тези на античните гърци, защото те, за разлика от гръцките, не са се базирали на ъгли и окръжности, а на съотношения сред числата. Вавилонците употребявали шейсетична бройна система, заради което техните дроби доста по-често водели до цели цифри, респективно грешките при закръгляването били доста по-малко.

" Plimpton 322 " е от същия вавилонски интервал, само че към този момент има единствено догатки защо е била употребена тази поредност от цифри - дали за строителството на здания или за измерването на площи.

Точно тези догатки се удостоверяват в този момент от дребната счупена глинена плочка от старовавилонско време (между 1900 и 1600 година прочие н.е.): кръглата плочка с означението Si.427 съдържа правни и геометрични елементи за парче земя, което е било разграничено, откакто част от него е била продадена. Т.е. е един тип кадастрален документ, в който са вписани точните граници на собствеността.

Практическата изгода

" От тази нова плочка разбираме за какво те са се интересували от геометрия - с цел да дефинират точните граници ", изяснява Менсфийлд. За да се дефинира размерът на терена обаче е належащо на първо време земемер да мери площта. За задачата той употребявал така наречен " питагорови тройки цифри ", с цел да пресметна точни прави ъгли.

Питагоровите тройки цифри се образуват от три цели цифри, които дават отговор на дължините на страните в правоъгълния триъгълник. Чрез тях точно могат да бъдат избрани и вършиме ъгли.

За споразумяване на междусъседски разногласия

" Плочката датира от времена, в които земята последователно става частна благосъстоятелност, а хората стартират да мислят в категории като `моята земя и твоята земя` и желаят да дефинират точни граници, с цел да запазят добросъседските си връзки " изяснява Менсфийлд. Точно това ни демонстрира плочката - това е поле, което е било разграничено и са били прокарани нови граници.

Според Менсфийлд, съществуват и други старовавилонски плочки с надписи, показващи подобен метод при определянето на границите на земите. Когато ставало дума да вземем за пример за спор, обвързван с скъпи финикови палми на границата сред два терена. В този случай бил викан специфичен земемер, с цел да позволи спора. " Така излиза наяве какъв брой значима е била точността за уреждането на разногласията сред имотните хора ", добавя математикът.

Материалът е оповестен в
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР