Тайно оръжие за Украйна от САЩ чака одобрението на Белия

...
Тайно оръжие за Украйна от САЩ чака одобрението на Белия
Коментари Харесай

Джо Байдън планира да изпрати на Украйна умни бомби, които сами търсят целите си /видео/

„ Тайно оръжие " за Украйна от Съединени американски щати чака утвърждението на Белия дом, заяви „ Вашингтон пост “. Според изданието администрацията на Джо Байдън възнамерява да изпрати на Украйна съвременно електронно съоръжение, което трансформира неуправляемите въздушни муниции в " умни бомби “. Бомбите ще могат да поразяват съветски цели с висока акуратност. Все още не е известно дали президентът Байдън е поставил подписа си за утвърждение на пратката.
Въоръжението е Системи за муниции за директна офанзива (JDAM), които могат да бъдат прилагани с разнообразни типове въоръжение. „ Умната бомба “ разрешава потреблението на тъкмо оръжие въздух-земя от борда на изтребители и бомбардировачи против високоприоритетни стационарни и преместваеми цели. Насочването се улеснява посредством система за ръководство на опашката и подпомагано с GPS разкриване на задачите. Навигационната система се задейства посредством синхронизация от самолета, който дава вектори за позиция и скорост от личните си системи.
Американските военни са употребявали тази технология в бомби с тегло 1000 кг. Обикновено бомбардировачите и изтребителите на Съединени американски щати са оборудвани с тях. До момента, както показва „ Вашингтон пост “, няма изясненост дали президентът Байдън или някой от неговите висши съветници по националната сигурност е одобрил препоръчаното прекачване на JDAM в Украйна. Няма информация и за това дали украинците биха употребявали комплектите JDAM, качени върху самолети или в наземно оръжие. Проблемът е, че украинските Военновъздушни сили разчитат значително на застаряващите руски самолети МиГ. Досега Пентагонът търсеше способи да ги модернизира, вместо да дава по-нови западни самолети, което би изисквало комплицирано образование.
" Администрацията на Байдън е оборудвала Украйна и с други съвременни оръжия преди, в това число с високоскоростни противорадарни ракети с въздушно изстрелване или HARM, с цел да укрепи способността на страната да прави въздушни офанзиви. Това оръжие обаче работи по друг метод, от направлявания благодарение на GPS сигнал JDAM, който открива лъчение от от съветските подразделения ", изяснява изданието.
Кремъл реагира с неспокойствие на даването на западна военна помощ. Редовната опасност на Москва в такива случаи е предизвестието, че това ще докара до война с НАТО. Това е една от аргументите Вашингтон да е деликатен при одобряването на арсеналите, употребяващи нови технологии, защото не желае дейностите му да се одобряват като мотив за ескалация. Позицията, на която стоят и Пентагонът и Белият дом е, че Съединени американски щати дава на Украйна единствено това въоръжение, което е належащо, с цел да отбрани интернационално приетите си граници.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР