Тайните на краткото управление на четворната коалиция на Промяната“ с

...
Тайните на краткото управление на четворната коалиция на Промяната“ с
Коментари Харесай

Трифонов с тайни от коалицията: Петков заяви, че когато говори Лена все едно е той – „Тя е моето второ „Аз“

Тайните на късото ръководство на четворната коалиция на „ Промяната “ с присъединяване на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ ще станат очевидни, откакто водачът на „ ИТН “ Слави Трифонов след дълга пауза още веднъж ще е в телевизионния ефир на 7/8. Първият епизод на „ Нещо персонално “ беше излъчен в понеделник от 22.00 часа, а концепцията на формата е Трифонов да споделя за незнайни или за малко осветени събития от присъединяване му в политиката, споделиха пред „ Труд News “ от Има Такъв Народ.

В премиерата на предаването Слави Трифонов описа за това по какъв начин самият той, а и евентуално останалите съдружни сътрудници, са разбрали за противозаконния арест на водача на ГЕРБ Бойко Борисов - от известие по телефона на Кирил Петков.

„ Арестувах Бойко Борисов, Влади Горанов и Менда Стоянова, Севделина Арнаудова “ - написа вечерта на 17 март някогашният към този момент министър-председател Кирил Петков до водача на Има Такъв Народ.

Слави Трифонов признава, че телефонът му не бил до него, а известието е получил до момента в който вечеря в ресторанта на затворен комплекс в един от столичните квартали, където пък живее някогашният финансов министър Владислав Горанов.

„ В момента, в който излизам, откривам, че към ресторанта е цялостно с полиция, което доста ме изненада. Попитах моите сътрудници, с които поддържам връзка и вечерям, защо става въпрос. Оказа се, че там, където вечерям, живее някогашният министър на финансите Влади Горанов. Тогава разбрахме, че по новините са споделили, че стартират арести на Бойко Борисов, Влади Горанов и Менда Стоянова. А аз не съм с телефона си ”, описа Трифонов и призна, че всички детайлности ги е научавал от новините като фен.

„ Толкова значим проблем, който може да се отрази на всички съдружни сътрудници, аз разбрах от sms, получен от Кирил Петков. Мисля, че същото е годно и за останалите съдружни сътрудници. Дали са говорили авансово или са получили информация, аз не зная. Но евентуално не са “, сподели Слави Трифонов.

Предаването с водача на Има Такъв Народ ще е три пъти седмично - в понеделник, сряда и петък, на идващия ден ще бъде оповестено във фейсбук страницата, а интервютата със Слави Трифонов са на зам.-председателя на Има Такъв Народ и едно от известните лица на телевизия 7/8 Тошко Йорданов.

„ Бойко Борисов ми наподобява на Джим Кери - по този начин е благополучен, че още веднъж е господ! Какво значение има, че са го арестували тия двамата “, сподели още по време на премиерата на „ Нещо персонално “ Слави Трифонов. И напомни, че Има Такъв Народ имат заслуга ГЕРБ да не са на власт след 10 години ръководство: „ Това е реалност, единствено че това заглъхна, че в действителност ние свалихме Бойко Борисов след 10 години “.

„ Аз съм пряк, непосредствен и брутално прям съвсем постоянно. Като споделям съвсем постоянно, имам поради, че от време на време би трябвало да има дипломация, колкото и да не съм изкусен типаж. Това е миловидният метод да кажеш, че не съобщаваш тъкмо истината. Но по този начин са и страните, другояче нямаше да има дипломатически връзки и всички щяхме да се избием. Така че дипломацията е нужна в умерени рамки при мен ”, сподели още Трифонов.

Казуса с Българска народна банка и Каримански:

Тази сряда Слави Трифонов ще опише детайлности към последния си диалог с Кирил Петков. Темата е мненията за нов шеф на Българска народна банка. От „ ИТН “ за поста предложиха финансиста Любомир Каримански, само че в последния миг от „ Продължаваме промяната “ издигнаха Андрей Гюров.

Напрежението към номинациите стигна до там, че Каримански подаде тъжба в полицията поради застрашителен sms: „ Откажи се или проблемите ти ще стартират незабавно и нямаш визия какъв брой ще бъдат съществени “.

Точно кандидатурата на Любомир Каримански за поста е станала причина за последния телефонен диалог сред Слави Трифонов и Кирил Петков. Тази вечер водачът на Има Такъв Народ ще опише детайлности към разногласията на някогашните ръководещи към фигурата на нов гуверньор на Българска народна банка. От „ Промяната “ по всякакъв начин упорствали Каримански да не застава на поста. Натискът почнал от самия Каримански, минал през цялата парламентарна група на „ ИТН “ и най-после се стигнало до звънене на Слави Трифонов.

След въпросната вечер, когато се организира диалогът сред Петков и Трифонов, Слави стопира да подвига телефона на съпредседателя на „ Продължаваме промяната “.

„ Кирил Петков ме включи на спикер, споделих му, че не желая да приказвам по този начин, само че той към този момент ме беше присъединил и с него бяха Корнелия Нинова и Христо Иванов “, сподели Слави Трифонов.

Истории отвън стенограмите

„ Когато приказва Лена, все едно приказвам аз “

Кирил Петков овластил Лена Бориславова надалеч оттатък нейните пълномощия като шеф кабинет на министър-преседателя и предизвестил съдружните сътрудници, че казаното от нея е като премиерска дума.

На един от първите съдружни препоръки на държавното управление на „ Промяната “ към този момент някогашният миинистър-председател Кирил Петков безусловно втрещил участниците преди началото на съвещанието . Докато към момента водачите на четирите обединения коментирали в неофициален звук тематики от деня, Петков взел думата и декларирал: „ Искам да ви предупредя нещо - когато приказвам аз, все едно приказва Лена Бориславова. И противоположното, още по-важно: Когато приказва Лена, все едно приказвам аз! Тя е моето второ „ Аз “.

Демократична България и Българска социалистическа партия: „ Избирателите ни са скъпи “ и по какъв начин да се запишат оръжията за Украйна

Лидерите на партиите се събрали за решение по оказването на военна помощ на Украйна. Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов и председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, тогава вицепремиер и министър на стопанската система се гледали в очите.

„ Знам, че продаваш оръжия за Украйна през трети страни! ”, споделил Христо Иванов на Нинова. А тя дала отговор: „ За хората е значимо да кажем, изключително за моите гласоподаватели и държа да запишем техническа помощ “. „ Аз пък държа да запишем военна, тъй като е значимо за моите гласоподаватели ”, споделил Христо Иванов. За да има мир в обединението и да са удовлетворени гласоподавателите на Демократична България и Българска социалистическа партия, формулировката в текста на решението на Народното събрание станала военно-техническа помощ. „ Пълен цирк беше този Коалиционен съвет, както и дебатите в пленарна зала. Колко танка до момента сме ремонтирали на Украйна? “, питат и през днешния ден участници в него.

„ Какво ви пука толкоз за обществото? “

Приемането на пакета от антиинфлационни ограничения с намаляването на Данък добавена стойност на хляба също минало през земетресения в обединението на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. Партиите отвън „ Промяната “ научили за антикризисния пакет от медиите, след изказване на тогавашния вицепремиер и министър на финансите Асен Василев. Никой нямал концепция какво ще се предлага, а на съдружния съвет вечерта са се създали задоволително забележки по ограниченията поради пропуски и неясноти в тях. Очаквано, имало въпроси от участниците, за какво е належащо подобен тип ограничения да се оферират в последния миг без да се разисквани от специалисти на партиите и да се реши по какъв начин ще се одобряват от обществото. „ Какво ви пука толкоз за това общество? Не е значимо тези ограничения да оказват помощ на хората, а ние да подходим маркетингово “, споделил Асен Василев.

Зулумите в строителството - Лена и автомагистралата  

- Кирил Петков доста държал да има краен период за настоящите поправки и фиксирал дата 30 септември, разчитайки, че Слави Трифонов няма да бутне държавното управление. Някой го бил подковал на тематиката рухване на кабинета.

Сега датата 30 септември е голям проблем за строителните компании, които не престават и ремонтните действия, а през октомври това е единствено на „ почтена дума “, тъй като нямат контракти.

Заради ирационални неща и клюки Петков и близкото му обграждане са стигали до парадокси.

- Друг образец е настояването на Кирил Петков и Асен Василев Народното събрание да гласоподава настоящите разплащания в строителството. Ставаше въпрос за 278 обекта от предходни години. На рационалното предизвестие, че Народно събрание не може да реализира никакъв действителен надзор и на въпроса по какъв начин депутатите ще ревизират счетоводни документи Кирил Петков дал отговор: Знам, бе, знам, само че в случай че има служебно държавно управление, то тогава оня насреща няма да може да ги харчи тия пари, ще би трябвало да чака ново Народно събрание и постоянно държавно управление ”.

- За ин хаус процедурите още през януари Кирил Петков бил предизвестен, че е добре да се прекратят, без да се изчаква. От Министерство на регионалното развитие са изпратели писма до Министерство на вътрешните работи, до финансовото министерство и до премиера. Поискана е среща с Петков и Василев, само че отговор не последвал. Едва след упреците на Бойко Борисов, че не е издигнат нито километър автомагистрала, през май е извършена среща, на която е решено ин хаус процедурите да се трансформират в строителни контракти. Месец по-късно при разпадане на обединението упреците са хвърлени върху министъра на районното развиване с изказванието, че той желал да заплаща по ин хаус процедурите. А решението да се трансформират ин хаус процедурите било на Петков и Василев. Има и протокол с решението им, което е взето, с цел да не се срамят от Борисов. Накрая Лена Бориславова изпратила протокола със същото решение, което кръстила „ Законопроект за откраднатата автомагистрала “.

- ВиК сдруженията се оказват другата щекотлива тематика. Месец след месец от Министерство на регионалното развитие съумяват да ги набутват дружно с ЕРП за 100% отплата, с цел да не се подвига цената на водата. През цялото време Асен Василев обещавал, че ще има пул, дружно с КЕВР, на който ще се купи ток за една година и тогава ще може да се купува електрическа енергия на закрепена цена. Заради тази концепция се основава сдружение „ ВиК енерджи “, взет е и лиценз, назначени са и хора, които да търгуват с тока през борсата, само че нищо от обещанията не е изпълнено.

- Фондът за общинските вложения. Лично Асен Василев изискал да се дават пари единствено на тези общини, които имат авансово подготвени планове със строително позволение и със приключена процедура по Закон за обществените поръчки. Три месеца са събирани документи, селектирани са единствено такива планове. Когато е станало ясно, че държавното управление ще пада, е взето друго решение. Кметове описват, че координатори на Политическа партия обиколили всички общини и компаниите, които са подали планове и внезапно се появил втори лист, в който компаниите нямат нито строителни разрешителни, нито нищо... Но компаниите са се разбрали с Политическа партия, по изказвания на кметовете.

- Магистралата Велико Търново-Русе дълго чакала да бъдат отворени ценовите оферти. Техническата документи била отворена, само че никой не смеел да отвори ценовите оферти, тъй като се очаквало там да са същите компании, които Василев и Петков назовават “крадливи ”. Предварително имало диалози и откакто била дадена зелена светлина за отваряне на ценовите оферти, е направено и класиране, което се афишира в организацията за публични поръчки. Следват обвинявания от Петков и Василев, че Министерство на регионалното развитие е дало с 50% по-високи цени от прогнозната. А прогнозната цена е дадена през 2020 година Василев дава министъра на районното развиване на АДФИ и афишира, че стопира поръчките за 1,5 милиарда лева, тъй като била доста скъпа. А той няма право на това. АДФИ излезе със мнение, че няма нарушаване. Новият министър подписва контракти за двата лота на автомагистралата и нито Василев, нито Петков реагират. Служебният министър заплаща и 200 млн. лева по ин хаус процедурите, само че и по тази тематика няма реакция.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР