"Тайните на Черно море" е изложба, която отваря врата директно

...
"Тайните на Черно море" е изложба, която отваря врата директно
Коментари Харесай

Докоснете се до скритите тайни на Черно море

"Тайните на Черно море " е галерия, която отваря врата непосредствено към дълбините на подводния свят и демонстрира неговото непознато лице. Експозицията беше открита в КЦ "Морско казино " със специфична гала и празничен концерт, изнесен от оркестъра на Държавна опера - Бургас. Тя е част от събитията за отбелязването на Европейския морски ден.

В изложбата са показани любопитни артефакти от морската ни история и 7 3D макети на потънали кораби. Плавателните съдове са пресъздадени във типа, в който са открити при последните изследвания на морското дъно по време на огромния план Black Sea Map.

Предмети от бита на хората от Античността и Средновековието, както и макети на кораби, обогатяват визията на посетителите за историята.



На церемонията по откриването на изложбата участваха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, шефът на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките доцент доктор Людмил Вагалински, кметът Димитър Николов и шефът на Центъра за подводна археология в Созопол Калин Димитров.

"Благодарение на напъните на археолозите и работата им в миналогодишната експедиция Black Sea Map може да забележим това, което до момента ни е липсвало. Чрез актуалните технологии е построена една действителна картина на това, което се е случвало в Черно море и района в древността. Това е нещо неповторимо и призовавам повече хора да посетят тази галерия, с цел да се допрян до съкровищата на Черно море ", сподели кметът Николов.



"Радвам се, че тази галерия са случва точно в Бургас. Тя е един поклон към българската подводна археология, която се разви доста през последните години и получава интернационално самопризнание ", съобщи доцент доктор Вагалински.

Световно известни учени в региона на подводната археология също почетоха с наличието си откриването на изложбата. Проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология в университета в Саутхемптън, Англия - даде висока оценка за осъществяването на плана Black Sea Map. Адмирации към положителната работа на археолозите и съдействието с Община Бургас изрече и доктор Крум Бъчваров, който е учител по подводна археология и експерт по средновековни кораби в университета в Кънектикът - Съединени американски щати.

Експозицията ще бъде отворена за гости до 30 юли от 10.00 до 20.00, без почивен ден. Входът за изложбата е безвъзмезден. Проектът "Скритите секрети на Черно море " се реализира с финансовата поддръжка на "Културна стратегия за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 година " на Национален фонд "Култура ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР