Тайната вечеря“ на Леонардо Да Винчи е една от най-известните

...
Тайната вечеря“ на Леонардо Да Винчи е една от най-известните
Коментари Харесай

Каква тайна крие „Тайната вечеря“ на Да Винчи

 картината-тайната-вечеря

„ Тайната вечеря “ на Леонардо Да Винчи е една от най-известните и почитани картини в света. Картината изобразява Иисус и учениците му на последната им взаимна вечеря.

Скоро по-късно Спасителя бил разпнат. На този шедьовър може да се видят реакциите на апостолите при предсказването на Иисус, че един от тях ще го съобщи.

От деня, когато картината била показана на публиката, тя е предмет на безчет репродукции и интерпетации. Дори в наши дни пораждат вълнуващи нови теории, които ни карат да се съмняваме, че сме знаели всичко за художествените творби от XV век.

Една от тези удивителни теории твърди, че фигурите на Иисус и Юда изобразяват еднакъв човек от два разнообразни стадия от неговия живот.

Според историята, на Да Винчи са му трябвали към 7 години, с цел да приключи своя живописен шедьовър.

През това време той живеел в Милано и непрекъснато употребявал действителни поданици от този град като модели за героите на своите картини. Но да откри някого с лице, което съответствало на Иисус, се оказало необикновено сложна задача.

След дълго търсене измежду повече от 100 мъже Леонардо, най-накрая, намерил младеж на име Пиетро Бендинели, в чиито черти на лицето се съчетавали хубост и непорочност.

В продължение на 6 месеца италианският художник рисувал Иисус, само че по-късно останала още по-трудната задача… Трябвало да открие лицето на Юда!

След няколко години търсене Леонардо разкрил човек измежду наказаните на гибел в Рим. Престъпното и покварено държание на този пандизчия го правели идеалния „ модел “ за облика на Юда.

По време на позирането пандизчията попитал Леонардо дали го помни. Художникът първо не разпознал наказания, само че след къса замяна на реплики станало ясно, че този човек към този момент театралничил пред Да Винчи… за портрета на Иисус преди 7 години…

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР