Тайната стая на Микеланджело Буонароти, където художникът се криел от

...
Тайната стая на Микеланджело Буонароти, където художникът се криел от
Коментари Харесай

Мистичното скривалище на Микеланджело отваря врати за посетители

Тайната стая на Микеланджело Буонароти, където художникът се криел от Медичите, ще бъде отворена за гости епохи по-късно през 2020 година Стените ѝ са изрисувани със скици, датирани от лятото на 1530 година, когато създателят прекарва в нея три месеца, без никой да знае къде е, написа уеб сайтът Wanted in Rome.

Помещението се намира под фамозната базилика „ Сан Лоренцо “ във Флоренция и е с размери 2 на 7 метра. Микеланджело, тогава на 55 години, я употребява, откакто Медичите се завръщат от изгнанието си. Художникът се страхувал, че ще пожелаят гибелта му, защото заел страната на съперниците им, прогонили ги от града.

Въпреки че самият той попада в заточение, Микеланджело не губел времето си в дребната стая с един-единствен прозорец, в която се влизало през похлупак на пода на базиликата. Докато обитавал там, художникът размишлявал върху нови планове и желал да усъвършенства към този момент съществуващите, измежду тях и скулптурата „ Давид “ и някои изображения от Сикстинската шапка.

По стените на стаята и през днешния ден може да се видят неговите скици на човешко тяло, рисувани с въглен и тебешир. Една от скиците се счита за автопортрет.

Когато Микеланджело взема решение да приключи тримесечното си заточение, Медичите му разрешават да продължи работата си върху монументите на семейството в „ Сан Лоренцо “.

Стаята на Микеланджело е открита чак през 1975 година Скиците по стените, запазили се повече от четири века, са извънредно изобретение. През последвалите години единствено специалисти и обособени късметлии били пускани да прегледат дребното подземно укритие. От 2020 година достъпът ще бъде за всички туристи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР