Тайланд: Водещият активист Анон Нампа вкаран в затвора заради призиви за кралска реформа

...
Един от най-известните политически активисти в Тайланд, Арнон Нампа, беше
Коментари Харесай

Един от най-известните политически активисти в Тайланд, Арнон Нампа, беше осъден на четири години затвор по силата на законодателството на страната силно критикувана кралска клевета или закон за обидата на величеството.

Той беше осъден от съд в Банкок заради коментари, които е направил по време на протест през октомври 2020 г.

Тайландският закон за обидата на величеството забранява на всеки да обижда монархията под страх от сурови присъди в затвора.

Налага се все повече, откакто военните поеха властта с преврат през 2014 г.

Г-н Арнон, адвокат по правата на човека, беше първият активист, който призова публично за национален разговор за ролята на монархията в днешен Тайланд.

Присъдата следва месеци на публично обсъждане на закона след общите избори през май, в които прогресивната партия „Движение напред“ опроверга очакванията, като спечели най-много гласове и места в парламента на платформа за всеобхватна реформа, включително искане законът за възмущението да бъде изменен.

Това искане беше цитирано от назначения от военните сенат като оправдание за блокиране на "Движение напред" да състави правителство, въпреки ясното мнозинство, което имаше с тогавашните си коалиционни партньори в парламента.

Простото предлагане на промени в закона, твърдят много сенатори, представлява заплаха за статута на монархията в Тайланд и не може да бъде допуснато.

В резултат на това беше сглобена алтернативна коалиция, която включва много от консервативните партии от отиващата си администрация. Всеки дебат за монархията вече със сигурност ще бъде силно обезсърчаван.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР