Тайфунът е нанесъл материални щети в 57 града на три

...
Тайфунът е нанесъл материални щети в 57 града на три
Коментари Харесай

Стихията Връхлетя! Най-Малко Две Жертви На Потопа! Първо Видео!


Тайфунът е нанесъл материални вреди в 57 града на три префектури в централната част на Япония, в това число Токио. Хагибис е довел до цялостно прекъсване на железопътния и самолетния превоз, всеобщи спирания на електроподаването и нарушавания в телефонните и интернет връзките.

40-годишен водач е умрял, откакто плевел вятър безусловно изхвърлил колата му от пътя в прилежащата на Токио префектура Чиба, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция. В същия район четирима души са били ранени при сриването на къща. Над 750 000 семейства в Чиба са без ток.

Над 1,6 милион души са получили нареждания да се изтеглят от домовете си в Източна и Централна Япония, включително 910 000 в град Кавасаки.

Метеоролозите издадоха предизвестия за проливни дъждове в 12 префектури, в това число Токио и Шидзуока, с заплаха от кални свлачища, наводнения и преливащи реки.

Над 1600 вътрешни полета бяха анулирани. Ще бъдат анулирани и всички интернационалните полети, които бяха планувани тази нощ от летищата на Токио. Насрочените за през днешния ден квалификации от Формула 1 за Голямата премия на Япония, както и две срещи от Световното състезание по ръгби, на което страната е хазаин, бяха анулирани. Японският авто тръст Тойота реши да прекрати работа в три от заводите си - в префектури Фукуока, Мие и Гифу.

" Окото на тайфуна Хагибис доближи брега малко преди 19 ч. локално време (10 ч. по Гринуич) на полуостров Изу ", на стотина километра югозападно от Токио, заяви японската метеорологична организация.

Обявена е оптималната степен на заплаха и е издадена рекомендация за евакуация на 3,2 милиона души. Очаква се Хагибис да връхлети централна и източна Япония по здрач с пориви на ветровете, достигащи скорост от 216 км/час, заяви метеорологичната организация.

" Хагибис " значи " експедитивност " или " скорост " на един от езиците, говорени във Филипините, отбелязва Ройтерс. Националното метеорологично ръководство на Япония към този момент съпоставя приближаващия " Хагибис " с тайфуна " Ида ", който удари страната през 1958 година и лиши живота на над 1200 души. Японските метеоролози предизвестяват за огромна възможност от рекордни превалявания и риск от свлачища и разливи на реки. Местните поданици са призовани да вземат авансово съответните ограничения за сигурност и да не напущат домовете си.

Малко по-рано земетресение с магнитуд 5,7 бе записано в централна Япония. По данни на метеорологичната организация, представена от ТАСС, епицентърът е бил в Тихия океан, източно от префектура Тиба, на дълбочина 80 км. Не се оповестява за потърпевши или опустошения. За малко е имало предизвестие за цунами, само че то е било анулирано.

Няма информация за потърпевши българи

Няма информация за потърпевши български жители в Япония по отношение на тайфуна Хагибис, осведоми Министерство на външните работи. Хагибис се чака да доближи Токио към 21.00 часа локално време в събота, се споделя в известието.

По информация на българското посолство в Япония за Токио и още шест префектури в централната и източна част на страната - Сайтама, Гунма, Шидзуока, Канагава, Яманаши и Нагано, е оповестена оптималната степен на заплаха.

На места е прекратено електрозахранването, издадена е рекомендация за евакуация, която ще засегне милиони хора. Полетите от двете съществени летища, обслужващи региона на Токио - " Ханеда " и " Нарита ", са анулирани. Някои от линиите на метрото в японската столица са затворени, голям брой влакови линии също са спрени.

Българското посолство в Токио следи обстановката и поучава българските жители, пътуващи или пребиваващи в Япония, да съблюдават рекомендациите и напътствията на локалните управляващи и да наблюдават постоянно уебстраницата на Японската метеорологична организация https://www.jma.go.jp/en/warn/

При нужда от подпомагане българските жители могат да се свържат с посолството на България в Токио на тел.: +81 3 3465 1021 и в извънработно време на тел.: + 81 80 7966 5608.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР