Връща ли се маскирането? С появата на нови варианти на COVID, ето какво казват експертите.

...
Тъй като три нови варианта на COVID-19 се разпространяват в
Коментари Харесай

Тъй като три нови варианта на COVID-19 се разпространяват в страната, много хора се чудят: Връщат ли се маските?

В същото време Центровете за контрол и превенция на заболяванията не са обявили нови мандати за маски, някои училища и фирми възстановяват това познато правило от епохата на пандемията - и в зависимост от вашата ситуация, експертите казват, че може да искате да го обмислите.

„Хората над 65 години и хората с отслабен имунитет трябва силно да обмислят маскирането по време на сезона на грип, RSV, COVID, докато са на закрити обществени места“, каза д-р Селин Гундер, медицински сътрудник на CBS News и главен редактор за обществено здраве в KFF Здравни новини. „И за всички останали – всичко зависи от това каква е тяхната толерантност към риск.“

COVID, грип или RSV, може да искате да вземете допълнителни предпазни мерки, като например носенето на висококачествена маска на закрити обществени места“, той каза.

COVID варианти и маски

След като хоспитализациите за COVID се повишиха с близо 22% тази седмица, CDC прогнозира допълнителни увеличения през следващия месец с разпространението на нови варианти. Това заменя предишни прогнози от агенцията, че приемането ще „остане стабилно или ще има несигурна тенденция.“

В интервю за „60 минути“ през 2021 г. вирусологът Пол Дюпрекс обясни настоящата (и бъдещата) поява на нови варианти – концепция, приложима за текущата ситуация.

„Има ли нещо, което можем да направим, за да спрем вируса да мутира толкова много?“ ЛаПук попита тогава Дюпрекс.

„Със сигурност можем да спрем да се развива като много мутации, като го спрем да зарази възможно най-много хора – ако блокираме предаването му, ако носим маска, ако се ваксинираме, ако спазваме социално дистанциране“, каза Дюпрекс.

След като излязоха новините за BA .2.86 вариант по-рано този месец, CDC заяви, че съветите на агенцията за предпазване от COVID-19 — което включва носенето на висококачествена маска сред другите препоръки изброени на нейния уебсайт — „остават същите“.

Когато определя кога да бъде особено внимателен, Лапук каза, че мисли какво ще прави през следващите две седмици.

„Ако наистина не мога да си позволя да се разболея, или ще се видя с някой, който е с повишен риск от лош изход, ако бъде заразен, ще взема допълнителни предпазни мерки“, каза той.

Все пак някои експерти се опасяват, че може да е трудно да се убедят американците да носят маски отново, дори ако случаите на COVID продължават издигам се. Д-р Даниел Омпад, епидемиолог от Училището по глобално обществено здраве на Нюйоркския университет, каза: „Малко е като да върнеш джина обратно в бутилката“. Въпреки това тя лично наскоро отново започна да носи маска на многолюдни места, където рискът от излагане е по-голям.

„Ако бях с хора, които не са обучени по обществено здраве, щях да нося маска , особено в претъпкани ситуации, защото наистина нямам време за COVID. Наредбите за носене на маски са предизвикателство, защото карат хората наистина да се изкривяват непропорционално на искането.“

Сезонът на вирусите наближава. Ето експертни съвети за предпазване от COVID, грип и RSV. Какво представлява RSV и защо се увеличава сред децата?

- Меган Серуло допринесе за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР