Тъй като съм израснала в Северна Корея през 80-те години,

...
Тъй като съм израснала в Северна Корея през 80-те години,
Коментари Харесай

Северът и Югът вместо Северът срещу Юга

Тъй като съм израснала в Северна Корея през 80-те години, мозъкът ми бе промит и аз откровено имах вяра, че южнокорейците страдат извънредно под ръководството на своето държавно управление. Но с безусловната поддръжка на севернокорейския народ нашият " безценен водач " Ким Ир Сен ще освободи южните ни съседи и ще сплоти Корейския полуостров. Като тийнейджърка избягах от родината си и научих суровата истина. Но резервирах вярата, че някой ден ще пребивавам в обединена и свободна Корея.

През 2015 година видях част от Берлинската стена след моя TED лекция за Северна Корея. Заприказвах се с жена от някогашната Източна Германия, която ми описа за неописуемото неспокойствие, което обхванало Берлин в деня, когато паднала стената през ноември 1989 година Хората плачели от наслада, когато границата, която изкуствено разделяла народа толкоз доста години, най-сетне била съборена.

Много желая корейският народ да преживее сходен висш миг. След като преглътнах сълзите си, написах на останалата част от Берлинската стена особено обръщение. Заклех се, че до момента в който съм жива, ще оказвам помощ за премахването демилитаризираната зона, границата, която разделя Корейския полуостров и нашия народ на две.

Въпреки възродения оптимизъм след неотдавна извършените срещи на водачите на Севера и Юга вероятността за обединяване остава неразбираема и далечна. Една нова наклонност е изключително обезкуражаваща: проучвания демонстрират, че голям брой южнокорейци, изключително младите, са срещу обединяването.

Една от главните аргументи е голямата финансова цена, която Южна Корея ще би трябвало да заплати. Според някои калкулации - сред 1 и 3 трилиона $. Освен това има и доста съществени и разширяващи се културни и стопански пропасти в резултат на 70-годишното разделяне.

Въпреки тези провокации дълготрайните изгоди за стопанската система и сигурността са доста по-големи. Капиталите и технологиите на Юга, съчетани с естествените запаси и голямата работна мощ на Севера могат да основат голям стопански капацитет за полуострова. Обединена Корея също по този начин ще има по-силна войска.

Ние изискуем голяма признателност на тези предшественици, които са жертвали живота си, с цел да извоюват свободата и независимостта на Корея. Нашата просвета и нашият език са живи поради тях. Наш дълг е да продължим напред по пътя, прокаран от тях - към мощна и обединена Корея.

За злощастие, това се не помни и поразителна назадничавост обгръща целия полуостров.

Дори откакто избягалите от Северна Корея разобличиха режима и прегърнаха живота на Юг, доста южнокорейци към момента отхвърлят да ги одобряват и ги подлагат на тормоз, изолираност и неприятно отношение. Създадени са специфични учебни заведения, в които севернокорейците се приспособяват към новия си живот. Много постоянно те са подложени на дискриминация на работното място и обществена изолираност.

Южнокорейците най-вероятно биха се изправили пред същите проблеми на Север, в случай че обстановката беше противоположна. Там средностатистическият жител рядко поддържа връзка с чужденци и расизмът и ксенофобията са надълбоко вкоренени и неконтролирани. Местните комунистически водачи назоваха някогашния президент Барак Обама " зла черна маймуна " по време на втория му мандат.

Южнокорейците също са враждебни към чужденците. Пристигането на няколкостотин йеменски бежанци по-рано тази година на остров Чеджу-до провокира гневна реакция поради опасения за повишаване на престъпността, загуба на работни места и културни разлики. Стотици хиляди южнокорейци подписаха петиция, с която упорстваха държавното управление да откаже леговище на бежанците.

Хората от Юга не помнят, че доста техни сънародници от предходни генерации са били признати като бежанци в непознати страни след Корейската война. Нещо повече, техните наследници, които се връщат на полуострова, с цел да се приближат до корените си, от време на време са отхвърляни, тъй като не са задоволително корейци.

Някои южнокорейци също по този начин не помнят, че непознати бойци са се били и умирали дружно със сънародниците им по време на войната. Като се има поради тази история, а и че Южна Корея е подписала Конвенцията за бежанците на Организация на обединените нации, Югът е задължен да одобри бягащите от война и други бедствия от целия свят.

Предците ни, които са се били за нашата независимост, са ни оставили в завещание своята жертва. Ние би трябвало да оставим също положително завещание на идващите генерации, като създадем каквото е належащо за основаването на обединена и гостоприемна Корея. Такава, каквато всички корейци, както и търсещите леговище от спорове в чужбина, биха нарекли собствен дом.

 

© 2018, The New York Times и Хиеонсео Лий. Разпространява се от The New York Times Licensing Group.

Текстът е оповестен в списание " Мениджър ".

 
Автор: ХИЕОНСЕО ЛИЙ
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР