Тъй като по-късно този месец става първата чернокожа жена, която

...
Тъй като по-късно този месец става първата чернокожа жена, която
Коментари Харесай

Жозефин Бейкър става първата цветнокожа, която влиза в Пантеона в Париж

Тъй като по-късно този месец става първата чернокожа жена, която влиза в - мавзолея, отдаден на " великите мъже " на Франция – Агенция Франс Прес обръща взор обратно към нейния див и прелестен живот.

3 юни 1906 г: Родена в последна беднотия в Сейнт Луис, Мисури. Напуска учебно заведение на 13-годишна възраст, а по-късно се реалокира в Ню Йорк, с цел да играе на Бродуей.

1927: провокира сензация - и се трансформира в фешън икона - откакто танцува чарлстон в Париж с бананова пола и перлена огърлица, които по-късно стават емблематични.

1931: Издава най-успешната си ария " J`ai deux amours " ( " Две любови " ).

1937: Става френска гражданка, откакто се омъжва за индустриалеца Жан Лион. Тя оказва помощ на него и еврейското му семейство да избягат от нацистите.

1939: Присъединява се към френската опозиция и става разузнавач по време на войната, като получава информация за Бенито Мусолини и изпраща отчети до Лондон, скрити в нотните ѝ листове с невидимо мастило.

1950s: След края на войната стартира да осиновява деца от целия свят, създавайки своето " Племе на дъгата ". Има две дъщери и 10 сина, които живеят с нея в замъка Миландес в Югозападна Франция.
Гугъл означи 111 година от рождението на Джозефин Бейкър (ВИДЕО)
Наричана " Черната перла " или " Бронзовата венера ", Джозефин Бейкър е измежду най-известните и колоритни актриси на предишното столетие. Тя е...

1951: Отказва да свири пред сегрегирана аудитория в Съединените щати.

1963: Участва в Марша към Вашингтон, като приказва след речта на " Имам една фантазия ".

1969: Загубва замъка си поради задължения и получава от принцесата Грейс на Монако апартамент, в който да настани многочислената си челяд.

12 април 1975 г: Умира на 68-годишна възраст от мозъчен кръвоизлив, три дни след триумфално завръщане в Париж и звездна галавечер в чест на 50-годишната ѝ кариера в шоубизнеса.

30 ноември 2021 г: Бейкър влиза в Пантеона в Париж, една от единствено шестте дами, които са включени в листата на френските " безсмъртни ".

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР