Тъй като хуманитарната ситуация в Украйна се влошава и съседните

...
Тъй като хуманитарната ситуация в Украйна се влошава и съседните
Коментари Харесай

ЕС координира спешното подпомагане и увеличава хуманитарната помощ за Украйна

Тъй като филантропичната обстановка в Украйна се утежнява и прилежащите страни одобряват украинци, които бягат от страната си, Европейската комисия работи по всички фронтове, с цел да даде незабавна помощ.

Хуманитарна помощ от Европейски Съюз

Комисията афишира спомагателни 90 милиона евро за стратегии за незабавна помощ в поддръжка на цивилното население, наранено от войната в Украйна, като част от отговора на апела за незабавна помощ от страна на Организация на обединените нации. Финансирането ще помогне на хората в Украйна и в Молдова. Тази нова филантропична помощ на Европейски Съюз ще обезпечи храна, вода, опазване на здравето, заслон и ще спомогне за покриване на главните им потребности.

Механизъм за гражданска отбрана на Европейски Съюз

Комисията също по този начин координира даването на материална помощ на Украйна посредством Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз. Понастоящем оферти идват от 20 страни членки: Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Ирландия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Нидерландия — което включва 8 милиона произведения за съществени медицински грижи и поддръжка за гражданска отбрана. Вчера в столицата на Украйна Киев дойде първият камион от Словения.

Молдова задейства Механизма, с цел да поддържа украинците, идващи в страната. Австрия, Франция и Нидерландия към този момент предложиха на Молдова незабавно подкрепяне, като да вземем за пример уреди за заслон и здравна помощ.

Комисията поддържа непрекъснат контакт с други прилежащи на Украйна страни и е подготвена да даде спомагателна помощ, както беше поискано.

Комисарят по въпросите на филантропичната помощ и ръководството при рецесии Янез Ленарчич съобщи: Гражданите заплащат най-високата цена за противозаконната съветска военна експанзия против Украйна. Има риск милиони украинци да се разселят поради войната. Това води до внезапно повишаване на филантропичните потребности освен в Украйна, само че също и в прилежащите страни, където украинците търсят сигурност. Европейски Съюз показва цялостна взаимност с украинския народ и първичното ни финансиране ще разреши на нашите филантропични сътрудници да дават незабавно нужната помощ. Призовавам цялата интернационална донорска общественост също да реагира обилно.

Контекст

След нахлуването на Русия в Украйна се чака филантропичните потребности да бъдат пагубни. Въоръженото принуждение предизвиква всеобщи човешки премеждия, жертви измежду цивилното население, вреди на гражданските инфраструктури, широкомащабно разселване и изостряне на съществуващите филантропични потребности, произлизащи от години на спор и от пандемията от COVID-19.

От 2014 година насам Европейски Съюз подкрепя разселените и засегнатите от спора хора в Източна Украйна. От тогава насам Европейски Съюз отпусна над 193 милиона евро под формата на филантропична помощ за Украйна, с цел да помогне на хиляди разселени лица и на жителите на регионите, следени от държавното управление, както и на регионите, които то не управлява.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР