Таванът на пенсиите се вдига от 1500 на 2000 лева

...
Таванът на пенсиите се вдига от 1500 на 2000 лева
Коментари Харесай

Извънреден Тристранен съвет в понеделник обсъжда увеличението на пенсиите

Таванът на пенсиите се подвига от 1500 на 2000 лв. от 1 юли - това планува план за промени в държавния бюджет за тази година, който ще се разисква на изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие в понеделник, съобщи БНР.

Според плана от 1 октомври ще има още едно нарастване на оптималната пенсия, и тя ще стане 3400.

На съвещанието ще бъде прегледан целият пакет от антикризисни ограничения на ръководещите.

Предвижда се от 1 юли всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, да се осъвременят с 10%. Освен това, изплащаните към 30 юни спомагателни суми, така наречен Covid добавки и самостоятелните обезщетения, които съставляват разликата сред прихода от пенсия през декември предходната година и през януари т.г., се включват в действителния размер на получаваната персонална пенсия за трудова активност.

Също от 1 юли минималната пенсия става 467 лв., вместо досегашните 370, а обществената пенсия за напреднала възраст се усилва от 170 на 215 лв..

От 1 октомври пенсиите за трудова активност ще се усилят с използване на модифицирано предписание за осъвременяване, като процентът на нарастване за всяка година ще бъде по-голямото всред повишаването на междинния застрахователен приход или средногодишната инфлация.

Очаква се междинната пенсия през юли да доближи 658 лв., а през октомври - 709 лв..

На тристранния съвет ще бъдат разисквани и плануваните от 1 юли ограничения по антикризисния пакет, измежду които въвеждане на понижена ставка на Данък добавена стойност в размер на 9% за доставки на централно отопление и на естествен га, нулева ставка Данък добавена стойност за доставки на самун, увеличение размера на данъчните облекчения за деца и други

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР