Таванът на компенсациите за бизнеса заради скъпата енергия е 250

...
Таванът на компенсациите за бизнеса заради скъпата енергия е 250
Коментари Харесай

Таванът на компенсациите заради скъпата енергия е 250 лева

Таванът на обезщетенията за бизнеса поради скъпата сила е 250 лв., съобщи депутатът от Политическа партия Владимир Табутов.

„ Нашето предложение е същото, само че с спомагателен таван до 250 лв. и това се дискутира сега в държавното управление “, изясни Табутов.

В последна сметка след дълъг спор по плана на решение болшинството го отхвърли.
 
Проектът на решение на ГЕРБ предвиждаше министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75 на 100 от разликата сред прогнозната пазарна цена, избрана в решение номер Ц-27 от 1 юли 2021 година на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ и средномесечната цена " ден напред " на платформата на Българската самостоятелна енергийна борса /БНЕБ/, съобщи през днешния ден.бг.

Предложението бешe обезщетителният режим да влезе в действие от 1 декември 2021 година

Делян Добрев от ГЕРБ изясни, че прогнозната пазарна цена от 1 юли предходната година до 1 юли тази трябваше да е 119 лв., а действителната пазарна цена е над 400-500 лв., т.е. пъти повече от прогнозната от КЕВР.

Жечо Станков от ГЕРБ дефинира сметките за електрическа енергия като непостижимо високи. Той уточни, че самите търговци на електрическа енергия също са в ликвидна рецесия, а някои предприятия даже са отказали да отворят порти през януари. Според него в бюджета има средства, които да разрешават подпомагането на небитовите консуматори. В началото на февруари ще видите още веднъж растеж на цените, предизвести той. Станков изрази терзание, че и цената на хляба ще продължи да пораства.

Димитър Николов от ГЕРБ предизвести, тук-там към този момент общинските управляващи се готвят да вкарат режим на уличното осветяване. Тъмните улици покачват риска от престъпността, разяснява той.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи отсече, че всеки вижда, че би трябвало да се вземат решения в полза на бизнеса.

„ Заради тези високи цени, които са подбудени от неналичието на сила в Европа, Америка, Ази “, уточни той.

Според него, откакто държавното управление към момента не е взело решение за обезщетенията, депутатите би трябвало да го създадат.

„ Парите от свръхпечалбата се държат на една купчина, вместо да получават отплата тези, които създават всичко това, което купуваме в магазина. А знаете ли затворен бизнес по какъв начин се отваря по-късно “, уточни Аталай.

Теменужка Петкова от ГЕРБ настоя, че става дума за оцеляването на българския бизнес и за стотици хиляди работни места.

Кирил Вълчев от ГЕРБ уточни, че цените са скочили 4 пъти и няма икономическа система, която може да всмуква такива шокове.

„ Ако не спасите бизнеса, няма да има пари за нищо друго. Средно 2,5 пъти е нарастването на сметките за ток през декември на просветителните институции и няма по какъв начин да се покрита “, разяснява той.

Станислав Анастасов от Движение за права и свободи предизвести: " Да не стане като в поговорката „ Тъкмо научих магарето да не яде и то взе, че умря “, за българския бизнес става дума “.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР