Търсят се външни фактори, които да могат да сглобят българското

...
Търсят се външни фактори, които да могат да сглобят българското
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Търсят се външни фактори, които да сглобят редовен кабинет

Търсят се външни фактори, които да могат да сглобят българското държавно управление. Това съобщи пред  социологът Боряна Димитрова, социолог  от Алфарисърч “.

„ Малко цинично е да разчитаме на войната в Украйна или на натиска поради Шенген, за може да си сглобим държавно управление. Не би трябвало стечението на геополитически фактори или на външно-политическа настройка на силите да основава българското държавно управление “, разяснява Димитрова.

Тя не чака на идния избор доста по-различни резултати, само че акцентира, че има две разнообразни неща.

„ Когато се оформят два по-големи блока - единият е ГЕРБ-СДС, другият - ПП-ДБ, това прави конкуренцията по-оспорвана и увлича повече гласоподаватели. Преди имахме едно по-фрагментирано пространство. По-високата готовност за вота прави по-трудно оползотворим вота за партиите, които са покрай бариерата от 4%. Това би понижило и вариантите за основаване на държавно управление в разнообразни конфигурации “, счита социологът.

ГЕРБ имаше предпочитание да сформира държавно управление и в предходния парламент, регистрира Димитрова и прибавя, че " по-голямата опозиция идваше от Политическа партия, които имат по-радикални последователи и по-трудно биха им обяснили съюз с партията на Бойко Борисов “.

Боряна Димитрова уточни и евентуалните обединения в идващото Народно заседание.

„ Възраждане “ е недопустим сътрудник и за Политическа партия, и за ГЕРБ. Има кардинално разнообразни позиции по външно-политически тематики. ГЕРБ са подчертавали, че може да се образува евроатлантическа коалиция с Движение за права и свободи. Силно се раздалечиха позициите сред Българска социалистическа партия и Политическа партия, освен по въпроса с Украйна. Малките партии няма да могат да сформират държавно управление. То може да стане единствено с някоя от огромните. Вероятно като най-припознавана опция би било ГЕРБ с обединяването ПП-ДБ, само че при доста ясни задължения “.

Важна причина за сформиране на държавно управление е реториката в границите на предизборната акция, уточни Димитрова.

„ Възможно е след 2 април да се взема решение същата задача. Това може да стане само, в случай че политическите сили очертаят друга тактика. До момента виждам прекомерно доста пристрастености и взиране в разликите, както и предпочитание да се активизират твърдите симпатизанти, без да се търси по-широка поддръжка. Няма сериозен възторг доста хора да отидат до урните “, уточни Димитрова.

В един миг партиите стават заложници на личните си гласоподаватели, изясни социологът.

„ Ако ги радикализират в границите на акцията, по-късно няма да могат да създадат държавно управление “

Не мисля, че войната в Украйна може да обоснове обединения, счита Димитрова.

„ Има значение по какъв начин наподобява България в една обстановка, в която Европейски Съюз би трябвало да се оправя с доста провокации. Това е по-мощен катализатор “, счита Боряна Димитрова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР