Търсят се учители, завършили пълно образование по специалността, а не

...
Търсят се учители, завършили пълно образование по специалността, а не
Коментари Харесай

Глад за учители, няма кой да преподава на децата

Търсят се учители, приключили цялостно обучение по специалността, а не хора, които нямат педагогическо обучение, а са минали единствено следдипломна подготовка

България изпитва осезателен апетит за преподаватели! На процедура, в доста учебни заведения тази есен няма кой да преподава на децата. Учители по български език и литература, британски, физика, математика, информатика, биология търсят учебните заведения в цялата страна по-малко от месец преди началото на новата образователна година, демонстрират данни от Регионалните ръководства на образованието в страната. Кандидати има, доста от тях обаче нямат нужния ценз, признават шефове, написа Лупа.бг.

Търсят се учители, приключили цялостно обучение по специалността, а не хора, които нямат педагогическо обучение, а са минали единствено следдипломна подготовка, обясниха педагози с огромен стаж. Те показаха, че поради растежа на заплатите в образованието има доста хора, които считат, че могат да минат небрежно през спомагателното образование и да влязат да преподават. А в действителност в системата се търсят преподаватели, приключили педагогика. Затова има учебни заведения, които по 2-3 години не могат да си намерят експерти и са принудени да назначават пенсионери, само че специалисти в специалността.

В столичните учебни заведения динамичността на свободните места преди началото на годината е огромна. Справка на в. “Труд ” за последната седмица сочи, че са най-вече са докладвани свободни позиции за учители по БЕЛ, британски, само че и експерти по природоматематически науки. Има школа, които са оповестили най-малко по три вакантни позиции. Такива са да вземем за пример 31 СУЧЕМ “Иван Вазов ”, 94. СУ “Димитър Страшимиров ”, 162 ОбУ “Отец Паисий ”, 5 ОУ “Иван Вазов ”. В доста образователни заведения имат по 2 незаети места за преподаватели както за начален стадий, по този начин и за езици, математика, информатика, физика. Картината се трансформира всеки ден и е динамична, тъй като шефовете движат процесите, припомниха от РУО-София-град.

В Бургас всеобщо се търсят фрагменти за физика и математика, като всяко учебно заведение си преценя дали да не се довери на преподаватели в пенсия, разясниха шефове.   “Смятам, че на някои места, изключително които са отдалечени, може и да се прибегне до този вид ”, разяснява Петя Петрова, шеф на РУО-Бургас.

В област Шумен се търсят педагози за 20 свободни места - по математика, по информатика и по БЕЛ. Незаети бройки има и в групи за целодневна организация на образователния ден. 

Близо 40 пък са вакантните работни места за учители и възпитатели в Пиринско. Търсят се хора за математика, информатика, британски, биология и други науки. Повечето от обявленията в страната са със период до 31 август, само че има и школа, които ще чакат претенденти до 8 септември.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР