Търсят се поне 20 хиляди стари акумулатора, които да бъдат

...
Търсят се поне 20 хиляди стари акумулатора, които да бъдат
Коментари Харесай

Стари акумулатори за нови дефибрилатори – продължението


Търсят се най-малко 20 хиляди остарели акумулатора, които да бъдат предадени за преработване , а с парите да се купят 100 автоматизирани дефибрилатора , които да бъдат сложени на оживени места в цяла София. Това може да избави живота на мнозина и със сигуност ще усили възможностите на човек, изпаднал в сърдечен арест, да оцелее.

Кампанията е на фондация " Първите три минути " и не е нова, само че продължава с по-голяма цел - да има повече такива устройства у нас и популацията да бъде квалифицирано за такава обстановка, с цел да може да реагира съответно, описа пред Dir.bg Марияна Манушева , ръководител на организацията.

Потърсихме я, с цел да разберем какъв брой елементарно и бързо един човек може да се научи да употребява автоматизиран дефибрилатор. Отговорът беше: в границите на няколко часа.

Всъщност дефибрилаторите са създадени да бъдат употребявани от неподготвени хора, които нямат здравно обучение и не вършат всекидневно такава реанимация. В сериозна обстановка тези хора да могат да реагират съответно и бързо, изясни Марияна Манушева.

" Самото устройство дава гласови, текстови, от време на време и картинни указания, малко по малко по какъв начин да се работи. Започва от самото позвъняване до телефон 112 и минава през целия логаритъм за избавяне. Дава и противоположна връзка за това, дали човек се оправя добре. Например при сърдечния масаж има характерно устройство, което се слага върху гърдите, и когато човек прави притисканията, то дава указания: по-бързо, по-бавно, по-дълбоко, по-плитко.

По този метод автоматизираният дефибрилатор се явява не просто средство за електрошок, само че и цялостен помощник в спасяването на човек със сърдечен арест. Така че даже с доста малко образование, всеки би могъл да се оправи с такава обстановка. Дори дете, което физическо е годно да направи съответно притисканията на гръдния панер, би могло да се оправи ", описа тя.

У нас към този момент има хора, подготвени да употребяват такива дефибрилатори. От фондация " Първите три минути " са организирали такива образования, които приключват с издаване на документ, признаван в целия свят. Така да вземем за пример над 300 преподаватели от област Благоевград умеят да работят с автоматизираното устройство, както и над 40 чиновници на Столичния инспекторат.

А първият дефибрилатор е бил подложен във фоайето на Физическия факултет на Софийския университет. По-късно е обезпечен подобен в постройката на Българския червен кръст, а в Пловдив има цели 8 устройства, ситуирани в лечебни заведения, поликлиники и в постройката на общината.

 Дефибрилатор в постройката на община Пловдив
Дефибрилатор в постройката на община Пловдив
Снимка: Фондация "Първите три минути "

Самият дефибрилатор не е безценен и коства ориентировъчно към 4000 лв..

" За човек това може би наподобява не дребна сума, само че концепцията не е тези дефибрилатори да бъдат купувани за персонална приложимост и самичък човек да ги разнася със себе си. Идеята е, че това е част от оборудването за оказване на първа помощ в една постройка. Ако видите какъв брой костват пожарогасителите в една постройка, в действителност това не е огромна цена за спасяването на човешки живот ", счита Марияна Манушева.

Кампанията продължава, като задачата е да се съберат средства за още 100 такива дефибрилатора, които да бъдат сложени на разнообразни места в столицата. Фондацията работи със Софийския университет и се чака новите устройства да бъдат сложени по-масово в здания на Алма Матер, защото са с огромно текучество на хора и са публично налични.

В същото време преподавателите и студентите са добра група, която да бъде подготвена, и надлежно дефибрилаторът да бъде покрай такива хора, когато има потребност.

" До момента акцията беше ориентирана към обособени хора, които носят своите остарели батерии и ги подаряват. Сега към този момент концепцията ни е да приобщим колкото се може повече организации, компании в това число, които да спомагат за по-мащабното осъществяване на плана.

Например търсим сътрудници, които имат комерсиална мрежа, която би могла да предложи по-масово местонахождение за събирането на старите батерии. Търсим също рециклиращи компании, към този момент имаме една изявила предпочитание да се включи в плана. Те да изкупуват акумулаторите и да ги трансформират в средства за закупуване на дефибрилатори. Търсим и компании, които биха желали да трансфорат това в своя политика и да я комбинират с екологичната политика на компанията - чиновниците да бъдат осведомени и насърчавани да връщат старите си батерии ", описа Марияна Манушева.

В рамките на акцията ще бъдат подготвени и още 1000 души по какъв начин да употребяват автоматизираните дефибрилатори при потребност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР