Търсят подменени документи, ощетяващи НЗОК със 150 620 лв. Две

...
Търсят подменени документи, ощетяващи НЗОК със 150 620 лв. Две
Коментари Харесай

Проверяват ИСУЛ за фалшиви операции с лещи

Търсят сменени документи, ощетяващи НЗОК със 150 620 лева

Две институции ревизират Университетската болница " Царица Йоанна – ИСУЛ " за надписани интервенции за сложени очни лещи и сменени документи, с които Националната здравноосигурителна каса е ощетена общо със 150 620 лева през 2016 и 2017 година. Проверките са по сигнал на очни лекари, изпратен до Министерството на здравеопазването, касата и публицисти, с който вестник " Монитор " разполага. В жалбата докторите, които обаче не са поименно подписани, настояват, че началникът на Клиниката по офталмология доцент Борислав Кючуков е принуждавал лекари да подменят документите, с която се регистрират интервенциите пред НЗОК и да вписват в нея, че са сложени по-скъпи лещи. От сигнала излиза наяве също, че през 2017 година в клиниката са осъществени 11 интервенции за катаракта с инплантиране на вътреочна леща. За тази клинична пътека касата заплаща по 360 лв.. " Други 312 броя интервенции за катаракта с имплантация на вътреочна леща са с фалшифицирани истории на болестта и регистрирани непозволено в НЗОК като травматични случаи по клинична пътека " Оперативно лекуване при заболяване на ретина, стъкловидно тяло и контузии засягащи заден очен сегмент. За тях се заплаща по 700 лв., се споделя в жалбата. - Само от тази съответна имитация са надвзети пари общо за всички пациенти в размер на 106 080 лева ", се изяснява в жалбата. В нея написа също, че през 2016 година в клиниката са осъществени единствено 19 интервенции за катаракта с имплантация на вътреочна леща, всяка по 360 лв.. Други 131 интервенции обаче са регистрирани по по-скъпата пътека, по която за всеки случаи касата брои по 700 лв.. Те даже настояват, че началникът на клиниката доцент Борислав Кючуков нареждал устно на лекари да подменят документите, като вписват по-скъпоплатени клинични пътеки. Това ставало със задна дата.

След като няколко индивида отказали да вършат това, той към този момент се обръщал с това искане единствено към свои доверени сътрудници. " Даже да имаше няколкогодишна война и България да е фронтова страна, такова тъкмо и то при всички травматично всеобщо увреждане на очите не е допустимо ", настояват медиците, подали жалбата. Според нея началникът на клиниката е пренасочвал и доста пациенти за прегледи и лекуване в частния си очен център.

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е разпоредил на Изпълнителната организация " Медицински одит " да направил инспекция по подадения сигнал, споделиха от Министерството на здравеопазването. Проверка обаче към този момент е почнала Националната здравноосигурителна каса, оповестиха от там. Нейни инспектори са преглеждали обширно документите предишния вторник, само че предстоят още инспекции, обявиха от финансово-осигурителната институция. Ако бъдат открити нарушавания, Медицинската етична комисия в ИСУЛ също ще свика съвещание по случая, сподели представителят на здравното заведение доктор Фани Цуракова. Тя има пълномощия освен да постанова мъмрения, само че и да предлага на министъра на опазването на здравето да наложи лишаване на лекарски права за избран интервал от време, припомниха осведомени. В. " Монитор " опита неведнъж да се свърже със самия доцент Кючуков, който обаче не отговаряше даже на персоналния си телефон. На него отговаряше служителка от частния му очен център, която не откликна на молбите ни да се свържем с него.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР