Търся среща с Кирил Петков и Асен Василев, заяви президентът

...
Търся среща с Кирил Петков и Асен Василев, заяви президентът
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Планът за възстановяване не е консултиран със социалните партньори

Търся среща с Кирил Петков и Асен Василев, съобщи президентът на КНСБ
„ Планът за възобновяване не е съветван със обществените сътрудници по реда, по който регламентът, с който беше въведен механизмът за възобновяване и резистентност, изисква. Социалните патрнцори би трябвало да са включени. В последните два месеца никой не знаеше какво се случва с този План”. Това съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„ Последната среща с Асен Василев и тя беше на старта на разискването през февруари, когато видяхме някой картинки и числа, само че това е недопустимо”. Той посочи, че ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е осведомена с това, че не е бил спазен „ надлежният ред на механизма”: „ Ние имаме своя глас през европейските синдикални структури и това да стигне до Еврокомисията”.

Димитров сложи въпрос кой може да поема ангажимент за 40% понижаване на въглеродните излъчвания от произвеждане на електрическа сила до 2026 година, по отношение на базова 2019 година и за какво тази година е била определена за база.

„ Изискването да се спре кръстосаното субсидиране изправя на нокти въглищните централи – това ще ограничи доста Топлоелектрическа централа ”Марица 2”. Както и невъзможността да бъдат употребени средства от Фонда за сигурност на енергийната система”, сподели той.

„ Тези 6 хиляди мегаватчаса батериен потенциал не срещнаха поддръжка от никой от специалистите, няма ги и в 4-те модела на водещите консултантски компании, необичайно по какъв начин ще ги интегрирано.”, акцентира президентът на КНСБ.

„ Фишовете по обособените планове в Плана, изключително по енергийната част, не са направени обществени и за нас този въпрос остава открит, без значение, че някой е поел ангажимент и се е подписал. Въпросът е този ангажимент по какъв начин ще се извършва. Ние не виждаме изясненост по този въпрос и не сме получили отговор от държавното управление. Търся среща с министър-председателя Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев, тъй като единствено в този формат, на най-високо равнище, ще можем да разясняваме в дълбочина, уповавам се вече”.

В енергийната част на проекта задачите са прекомерно амбициозни чак до неизпълнимост, добави още Димитров.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР