Търся работа, но не искам трудов договор“. Това условие поставят

...
Търся работа, но не искам трудов договор“. Това условие поставят
Коментари Харесай

Работници в туризма искат пари само под масата

„ Търся работа, само че не желая трудов контракт “. Това изискване слагат от ден на ден мераклии да се трудят в най-хубавия ни зимен курорт Банско.

Практиката се следи най-много в туристическия отрасъл - хотелиерство и ресторантьорство.

Обикновено става дума за служащи гурбетчии, завъртели стаж в чужбина, а по-късно съкратени или освободени заради сезонност на работата. Така те с право отиват на борсата, откъдето вземат солидни компенсации на база нелошите си приходи в чужбина. През това време обаче желаят да работят, само че с пари под масата. Модата бързо се популяризира и измежду останалите заети.

„ Така извиват работодателите да нарушават закона. А те са принудени, с цел да има кой да свърши работата в хотелите и механите. Браншът ни е сред чука и наковалнята в този случай, а страната глоби единствено нас, само че не и служащите, които от години източват обществената система “, съобщи за „ Телеграф “ Малин Бистрин, ръководител на Съюза на туристическия отрасъл в Банско.

„ Не е единствено в Банско. Навсякъде го има този проблем. Навсякъде служащи са подготвени да ти свършат работа, само че не и да подпишат трудови контракти, тъй като получават доста пари от борсата “, добави Малин Бистрин.

„ Телеграф “ научи от свои източници, че при започване на този месец трудови инспектори са провели акция в курорта и много хотелиери и ресторантьори са отнесли минималната санкция от 1500 лв. за наети служащи без трудови контракти.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР