Търсим терористи, м/ж/р“, пише на големи плакати по гари и

...
Търсим терористи, м/ж/р“, пише на големи плакати по гари и
Коментари Харесай

Търсим терористи, намери ги с нас: Как Германия си намира нови шпиони?

„ Търсим терористи, м/ж/р “, написа на огромни плакати по гари и автобусни спирки в Германия. А изпод с малък шрифт е добавено: „ Намери ги дружно с нас “. Германското външно разузнаване BND търси нови чиновници и залага на необикновена рекламна акция, осведоми немската социална телевизия АРД. Службата, която от много време е обект на спорни полемики и, съгласно управлението си, бива неглижирана и зле финансирана, през днешния ден е изправена пред доста съществени провокации. Най-вече поради войната на Русия против Украйна, пишат от DW.

Търсят се всевъзможни експерти. Не единствено шпиони.

Германското външно разузнаване желае да набира стотици нови чиновници – всеки месец! Търсят се експерти по Китай, готвачи, охранители и биолози, мъже и дами. Търсят се и, несъмнено, типичен шпиони. Такива претенденти ще преминат през така наречен дуално образование – висше обучение, комбинирано с практическо образование и тренировки в школата на самото външно разузнаване. Редом с придобиването на теоретични университетски познания, студентите ще се учат по какъв начин да вземем за пример се наблюдава „ обект на интерес “ и по какъв начин самият сътрудник се освобождава от „ опашки “, научаваме още от АРД.

„ При нас на смешка ги назоваваме дипломирани шпиони “, споделя пред медията основният пиар на разузнаването Мартин Хайнеман, който е в дъното на акцията с шарените плакати и видеа в Ютюб и Инстаграм.

Допълнително към това Хайнеман е пуснал своите хора да облепят с плакати и оградната стена към прецизно охраняваната територия на BND – от горната страна до долу. „ Проникни зад оградата “, гласи основният слоган на акцията. Една набиваща се на очи покана да влезеш в тайната работа.

Най-търсени са IT-специалистите

Такива като опитния Лукас. Той от дълго време работи в BND и, несъмнено, същинското му име не е Лукас. Както всички тук, той непрестанно сменя идентичностите си. Иначе косата му е вързана на опашка, виждат се и татуировки, а на въпроса за специалността му той малко дава отговор: „ Хакер в BND “.

Лукас хаква разнообразни интернационалните мрежи, в това число и държавни. Например, с цел да открие до каква степен са стигнали избрани оръжейни разработки. Но за какво го прави на държавна заплата, а не като частник?

„ На свободния пазар се изкарват положителни пари. Но Разузнавателна служба на ФРГ ми дава опция да правя нещо, което на никое място другаде не бих могъл: да се внедря в задгранична мрежа, на доста високо професионално ниво и с огромен обсег. “

Лукас изяснява, че парите не са най-важното за него. „ От сегашната ми работа има смисъл, не опира единствено до моето персонално замогване “, споделя той.

Нещо сходно мисли и Мая, чието същинско име също е друго. Днес тя е на високи токчета и в бизнес костюм. Колегите ѝ споделят, че тя е съвършена в стрелбата, а откакто минала през особено образование за справяне с заплахите към този момент била и демонски добра шофьорка. Един от „ сувенирите “, които си е донесла от командировки, е черно знаме на терористите от така наречената „ Ислямска страна “.

„ Невероятно чувство за смисъл “

В разузнаването Мая работи в бранша за разбори. Тя събира информации, свързани с тероризма, след това парченце по парченце сглобява картината сходно на пъзел. Ако подреди вярно пъзела, Мая може да помогне за предотвратяването на терористични офанзиви.

„ Точно това ме преизпълва с невероятното чувство за смисъл “, споделя тя.

Но Мая и Лукас заплащат избрана цена: никой към тях не трябва да знае какво работят. Нито фамилията, нито роднините, нито даже сътрудникът или партньорката. И им се постанова неведнъж да сменят имена и идентичности. Не е за чудене и друго: че няма по какъв начин постоянно да работят в хоумофис.

От уеб страницата на BND излиза наяве, че задължтелните базови условия, които би трябвало да извършват претендентите, са следните: да имат немско поданство, да имат пощенски адрес в Германия, да са приключили най-малко 10 клас (т.нар. Realschule) с минимум 8 точки в дипломата (ли оценка 3 по немската система), да имат знания по британски и да са най-малко на 16 години.

Източник: DW
Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР