Търсим общ подход за подпомагане на автобусните фирми, засегнати от

...
Търсим общ подход за подпомагане на автобусните фирми, засегнати от
Коментари Харесай

Желязков: Търсим общ начин за помощ на автобусните превозвачи

Търсим общ метод за подкрепяне на автобусните компании, наранени от икономическите последици от пандемията COVID-19. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков по време на днешната среща с представители на автобусните превозвачи.
„ Необходим е непрекъснат разговор и взаимна чуваемост сред министерството и сектора, с цел да бъдат начертани ясни и целенасочени ограничения, подкрепени от страната, които да подкрепят бизнеса в тази сложна обстановка. В лицето на министерството имате сътрудник за намирането на административни и нормативни решения. Моето предпочитание е да не разделяме фирмите на дребни, междинни и огромни, а да търсим общ метод, засягащ всички предприятия “, посочи министър Росен Желязков, оповестяват от МТИТС.
Министърът уточни, че съществуват благоприятни условия за европейско финансиране за подкрепяне на автобусния бранш. Той напомни, че част от средствата по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ са трансферирани към Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ на обща стойност 162.5 млн. лева, като се търсят още решения на равнище европейско финансиране.
Министър Росен Желязков напомни, че мярката 60 на 40 е изменена за автобусните превозвачи на 80 на 20. Има планувани и разнообразни финансови и кредитни принадлежности, както и данъчни облекчения, засягащи и този бранш. Той акцентира, че Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ също дава благоприятни условия за поддръжка на автобусните предприятия. От 1 до 15 юли автобусните превозвачи ще могат да аплайват за нов тип държавна поддръжка. За погашение на 290 лева отплата за опазване на работното място на всеки техен чиновник. Предвидените средства са 40 млн. лв. и ще се обезпечават по процедура „ Краткосрочна поддръжка за претовареност в отговор на пандемията от COVID-19 “ на Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “.
По време на диалозите превозвачите показаха своите оферти за прецизиране на до момента настоящите ограничения, както и търсене на нови благоприятни условия за подкрепяне на бранша. Обсъдени бяха и промени в Закона за автомобилните транспорти, както и опциите за инкриминиране на нерегламентираните транспорти.
Припомняме, че превозвачи, екскурзоводи и туроператори приготвят втори народен митинг, който ще се организира в София. Първоначално плануваната дата е 15 юни. Те чакат незабавно да бъдат направени правила за работата им за идния туристически сезон, както и финансова помощ, с цел да не банкрутират. Недоволството измежду сектора пораства. От сдружението на превозвачите „ Случаен транспорт “ упорстват за и среща с премиера Бойко Борисов.
Две седмици след митингите на превозвачи, които с автошествия минаха по улиците на пет регионални града в страната, проблемите в бранша остават нерешени. За тези две седмици след първия митинг разговорът с министерството на превоза се възвърне, съобщи преди три дни ръководителят на Сдружението на превозвачите в Бургас Добромир Симов. Лошото е, че от диалозите с министър Росен Желязков няма действителен резултат, акцентира той.
Вижте още:
Превозвачи, екскурзоводи и туроператори готвят народен митинг на 15 юни
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР