Търсейки изход от мъчителната бедност в северен Виетнам, един 43-годишен

...
Търсейки изход от мъчителната бедност в северен Виетнам, един 43-годишен
Коментари Харесай

Истината за китайските обещания в Сърбия

Търсейки излаз от мъчителната беднотия в северен Виетнам, един 43-годишен фермер работи с години по строителните обекти в Кувейт и Узбекистан, преди да получи билет за това, което други му разказват като " Обетованата земя " — Европа с обезпечена работа и добра заплата, споделя The New York Times.

" Исках да отида на Запад, с цел да трансформира живота си ", споделя бащата на три деца в изявление за вестника, настоявайки името му да не бъде оповестено, с цел да избегне възмездие от работодателя си.

Животът му сигурно се е трансформирал: към доста по-лошо.

Работата се оказва в Сърбия, една от най-бедните страни в Европа, и за китайска компания, която построява великански цех за гуми в северния град Зренянин. Фабриката се трансформира в знак на бездната сред привлекателното заричане на китайските вложения и мрачната действителност.

Спрягана за най-голямата китайска индустриална инвестиция в Европа, фабриката за $900 млн. Ling Long Tire в този момент притегля единствено рецензии към сръбското държавно управление. Опозицията упреква кабинета в " цялостно послушание " към Китай. Работници и деятели описват за ендемични проблеми, в това число трафик на хора, работни условия, наподобяващи тези в пандиза, и незаконно неглижиране на околната среда.

Около 400 виетнамски служащи работят в Зренян, дружно с още стотици китайци. Последните получават по-високи заплати и живеят в по-благоприятни условия, описват самите служащи и локални деятел. 43-годишният фермер разказва изискванията като " мизерни и рискови " и показва, че живее в разнебитена сграда с голям брой други виетнамци, унизени от китайските надзиратели.

За плана Ling Long Tire се заприказва през септември 2018 година по време на среща сред сръбския популистки президент Александър Вучич и водача на Китай Си Дзинпин. Си, който гледа на Сърбия като на най-доверения си европейски другар в миг, в който множеството останали страни охлаждат връзките си с комунистическия режим, приказва за балканската нация като за " добър, почтен другар и добър сътрудник ".

Вучич пък приказва за светлото бъдеще, в което заводът ще създава по над 130 млн. гуми годишно, а Сърбия ще се трансформира във вратата към района за китайските вложения. Белград споделя още, че китайските вложения са ѝ помогнали да запише 7 % стопански напредък предходната година, измежду най-високите на континента.

Фурорът, предизвикван от мизерните условия на работа, обаче даже могат да отдалечат Сърбия от жадуваното участие в Европейския съюз. Миналия месец Европейският парламент настоя за следствие и изрази терзание " по отношение на растящото въздействие на Китай в Сърбия и на Западните Балкани ".

Китайският цех основава и вътрешнополитически проблеми за Вучич. Обществото е яростно поради вредите, които китайците нанасят на околната среда — както и като цяло на отношението на Белград към обстановката. Те показват, че държавното управление желае да форсира стопанската система непременно, без значение от следствията. Десетки хиляди сърби се събраха в края на предходната седмица за продължаващи със седмици улични митинги против плана за мина на колоса Rio Tinto. В последна сметка Белград направи крачка обратно и лиши лиценза на плана.

Китайските инициативи в Сърбия, които включват пушеща стоманена фабрика край столицата Белград и медна мина и леярна край Бор, подхранват още недоволството. Макар че проправителствените медии се надпреварват да хвалят Китай, в мозъка на доста сърби страната е синоним на заличаване на околната среда.

За разлика от Rio Tinto, която бе уязвима и поради връзките си с Австралия — страната, която изгони тенис звездата Новак Джокович — китайските компании се радват на безгранична поддръжка от Вучич.

Но Марина Тепич, водач на главната опозиционна партия, споделя, че заводът за гуми " ще сътвори няколко работни места за сърби, само че ще унищожи доста други със своето замърсяване ". Силната поддръжка за плана от Сърбия и Китай, добавя тя, прави плана " недостижим " за локалните регулатори и разрешава служащите — които са с отнети паспорти — да бъдат държани в " иго ".

Правителството отхвърля чадър над китайския план, а неотдавна строителният министър Томислав Момирович съобщи, че заводът е " най-строго следеният строителен обект " в страната. Проектът обаче бе избран като подобен с " национално значение " — подредба, която съгласно критиците го пази от инспекторите и регулаторите.

" Държат се все едно китайският цех е боен обект ", споделя Иван Живков, член на мрежа от деятели, който упорства управляващите — най-често без триумф — да разгласяват повече информация за завода.

Властите настояват още, че виетнамците са получили назад паспортите и могат да изоставен. И някои от тях в действителност са го създали. Но множеството от тях знаят, че напускането значи да нарушат договорите си и да оставят фамилиите си във Виетнам уязвими от възмездие от лихвари и брокерите на труд.

В изказване Ling Long Tire твърди, че компанията акцентира, че нито един от строителните служащи не са нейни чиновници, а работят за контрактори. Договорите са подписани с China Energy Engineering Group, a Ling Long и в тях има редица клаузи, които опонират на сръбското законодателство. Още по-ограничаващи са изискванията, които организациите във Виетнам слагат: чиновниците подписват документ, че в никакъв случай няма да стачкуват. Документът очевидно е заимствуван от остарели съглашения, предопределени за служащи, пращани в Близкия Изток: в него се показва, че на служащите, които отиват в Сърбия, ще им бъдат отрязани ръцете, в случай че крадат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР