Търсенето на злато отчете най-лошото си тримесечие от 2008 година

...
Търсенето на злато отчете най-лошото си тримесечие от 2008 година
Коментари Харесай

Търсенето на злато в света продължава да намалява

Търсенето на злато регистрира най-лошото си тримесечие от 2008 година през интервала от януари до март 2018-а. Финансовите вложители, както и купувачите на бижута, са показали стеснен вкус към благородния метал. Това е заключението на Световния съвет по златото, представено от Франс прес.

Световното търсене през първото тримесечие на 2018 година е било 973,5 тона. Това е спад със 7 на 100 по отношение на първите три месеца на 2017-а, разгласи Световният съвет по златото в отчет, който през днешния ден бе оповестен в Лондон.

" Интересът на вложителите не е блестящ и тази наклонност е по всички пазари ", разяснява пред Агенция Франс Прес Джон Мълигън, началник в Световния съвет по златото.

През последните години свитото търсене се обясняваше ту с умерения интерес на финансовите вложителите към активи, обезпечени със злато, ту със едва търсене измежду купувачите на злато на кюлчета. През първите три месеца на 2018 година обаче тези два фактора се комбинираха.

Търсенето на капиталовите фондове, търгуващи с активи, обезпечени със злато, е било 32,4 тона през първите три месеца на годината. Това е повишаване по отношение на последното тримесечие на 2017-а, само че срив със 66 на 100 на годишна основа.

И въпреки данните за стопанската система на Съединени американски щати да предвещават покачване на лихвите на Управлението за федерален запас (УФР), то непредвидимата политика на президента Доналд Тръм кара вложителите да бъдат внимателни.

Тази неустановеност изяснява за какво първото тримесечие бе по-скоро умерено за жълтия метал, чиито котировки се покачиха с 2,51 на 100 и в края на март една тройунция се продаваше за 1341,24 $.

В Близкия изток усилването на геополитическото напрежение и слабостта на локалните валути оказаха напън върху търсенето в бижутерията - минус 15 на 100 до 45,3 тона. В същото време обаче набъбна ползата към монетите и кюлчетата (+63 на 100 до 16,7 тона), тъй като купувачите желаят да вложат спестяванията си в тази сигурна инвестиция.

Ниският курс на турската лира обаче не попречи в Турция да има устойчиво търсене на златото с покачване от 47 на 100 до 13,1 тона за монетите и кюлчетата и от 19 на 100 до 9,9 тона за златните бижута.

Централните банки най-много на Турция, Казахстан и Русия продължиха да купуват злато и това докара до нарастване с 42 на 100 на международното търсене на тези институции, взети дружно, до 116,5 тона.

И най-после промишленото търсене на злато (+4 на 100 до 82 тона) продължава да бъде подтиквано от всеобщото разпространяване на някои технологии и то най-много в индустрията на електронните чипове.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР