Търсенето на традиционни РС намалява, но за сметка на това

...
Търсенето на традиционни РС намалява, но за сметка на това
Коментари Харесай

Gartner: Пазарът на компютърни устройства се връща към растеж

Търсенето на обичайни районен съд понижава, само че за сметка на това порастват продажбите на ултрабуци и смарт телефони, сочи анализът

През актуалната година пазарът на компютърни устройства за крайни консуматори ще означи растеж от 1,3%, достигайки 2,29 милиарда броя

Глобалният пазар на компютърни устройства за крайни консуматори ще се завърне към напредък през актуалната и идната година, предвижда нов отчет на анализаторската компания Gartner.

В категорията компютърни устройства Gartner включва настолни системи, ноутбуци и ултрабуци, таблети, смарт телефони, фаблети и клетъчни телефони. Сумарният размер на продадените през предходната година устройства възлиза на 2,26 милиарда броя, което е спад от 3% по отношение на 2016 година, когато на пазара бяха осъществени 2,33 милиарда броя.

През актуалната година пазарът на компютърни устройства ще означи растеж от 1,3%, достигайки 2,29 милиарда броя. Ръстът ще продължи и през идната година, когато продажбите на компютърни устройства в света ще възлязат на 2,32 милиарда броя, сочи прогнозата на Gartner.

Но до момента в който броят на продадените устройства за крайни консуматори се колебае в обсъждания интервал, пазарът в стойностно изражение нараства непрекъснато. През актуалната година се чака нарастване на харчовете за компютърни устройства за крайни консуматори със 7%.
още по тематиката
Благодарение на по-добрите характерности, междинната продажна цена (ASP) на компютърните устройства се повиши с 9,1% през предходната година. Gartner чака наклонността на повишаване да се резервира и през актуалната година и ASP да нарасне с още 5,6%. При РC-тата, да вземем за пример, цените се повишиха с 4,6% през 2017 година, движени от бизнес потребителите.

Търсенето на обичайни лични компютри (настолни системи и ноутбуци) ще продължи да понижава. Продажбите на такива устройства ще паднат от 204 млн. броя през предходната година до 196 млн. през актуалната (3,9% спад) и до 189 млн. през идната (3,6% спад). Това оттегляне ще се компенсира от растеж в продажбите на ултрабуци от премиум клас.

В сегмента та смарт телефоните и мобилните телефони се чака нарастване на продажбите. Gartner предвижда растеж от 1,84 милиарда броя през 2017 година до 1,87 милиарда през 2018 година и по-нататъшно нарастване до 1,89 милиарда броя през 2019 година Анализаторите чакат също да се усилва животът на мобилните телефони в интервала от 2017 до 2020 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР