Търсенето на течаща вода на екзопланети е ключът към откриването

...
Търсенето на течаща вода на екзопланети е ключът към откриването
Коментари Харесай

Учени създадоха по-ефективен начин за откриване на обитаеми екзопланети

Т ърсенето на течаща вода на екзопланети е ключът към откриването на живот измежду звездите, а в този момент учените предложиха нова тактика, която може да усъвършенства възможностите за намирането ѝ.  

В новото проучване, оповестено на 28 декември 2023 година в списание Nature Astronomy, откривателите изричат хипотезата, че в случай че атмосферата на екзопланета съдържа по-малко CO2 от прилежащите ѝ планети, на повърхността ѝ може да има големи количества вода - или даже живот.  

Понастоящем откриването на течаща вода на планети отвън Слънчевата система е огромно предизвикателство. От към 5000 екзопланети, които сме разкрили, не е доказано съществуването на течна вода на нито една от тях. Най-доброто, което учените могат да създадат, е да открият следи от вода в атмосферите на екзопланетите и да дефинират дали планетите теоретично биха могли да поддържат вода в течно положение. Това оповестява Live Science.  

" Знаем, че в началото атмосферата на Земята е била най-вече CO2, само че по-късно въглеродът се е разтворил в океана и е направил планетата способна да поддържа живот през последните към четири милиарда години ", споделя в изказване съавторът на проучването Амаури Трио, професор по екзопланетология в Бирмингамския университет във Англия. 

След като въглеродът се разтвори в океаните, тектоничната активност го блокира в земната кора, създавайки ефикасен абсорбатор на въглерод. Това частично е повода нашата планета да има доста по-ниски равнища на CO2 спрямо нашите съседи - земната атмосфера съдържа към 0,04% CO2, до момента в който атмосферите на Венера и Марс са с над 95% CO2.  

Ако учените следят атмосфера с сходно ниско наличие на въглерод на някоя екзопланета, това може да значи съществуването на големи океани, сходни на нашите, споделят откривателите. 

Търсенето на СО2 е по-лесно, в сравнение с намирането на течна вода. CO2 всмуква доста добре инфрачервеното лъчение, което значи, че създава мощен сигнал, който учените могат да открият.  

Scientists have a new way to find oceans — and possible alien life — on distant planets
— Pure Science
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР