Търсенето на сателитни системи се развихри с пълна сила в

...
Коментари Харесай

Готви се голяма сделка между сателитни оператори


Търсенето на сателитни системи се развихри с цялостна мощ в последните години (снимка: CC0 Public Domain)

Френската сателитна компания Eutelsat е подготвена да купи английския съперник OneWeb в договорка, която може да бъде оповестена още през днешния ден. OneWeb е оценена на 3,4 милиарда $ в последния кръг на финансиране, съгласно източници, представени от Ройтерс.

Eutelsat към този момент има 23% дял в OneWeb и е вторият по величина акционер. Сливането на двете компании би засилило позицията им в конкуренцията за създаване на съзвездие от спътници в ниската земна ниска орбита, предизвиквайки Starlink на SpaceX на и Project Kuiper на Amazon.com.

Търсенето на сателитни системи се развихри с цялостна мощ в последните години, а руско-украинският спор в допълнение наля масло в огъня, откакто докара до известно прекрояване на функциите на пазарните играчи и преразпределяне на пазара сред тях.

Сделката е „ политически сензитивна “, защото ще сплоти индийския милиардер Сунил Бхарти Митал, Франция, Китай и Англия като акционери в комбинираното сдружение. Бхарти с неговата компания Bharti Global е най-големият акционер на OneWeb.
още по темата
Най-големият акционер на Eutelsat пък е френската държавна капиталова банка Bpifrance с 20% дял. Четвъртият по величина акционер е китайският върховен фонд China Investment Corporation, съгласно данни на Refinitiv.

OneWeb беше избавена от банкрут от английското държавно управление и индийската Bharti Global. Поглъщането обаче ще остави английското държавно управление с миноритарен дял в обединената бизнес-организация, съгласно източниците на.

Все отново се чака Англия да резервира „ специфични права “ над OneWeb след договорката, в това число несъгласие върху продажбите на клиенти, считани за „ рискови “, несъгласие върху смяна в местоположението на централата, както и несъгласие върху бизнес-отношенията, които биха могли да компрометират така наречен разследващ алианс „ Петте очи “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР