Търсенето на работа може да бъде истинско приключение, което да

...
Търсенето на работа може да бъде истинско приключение, което да
Коментари Харесай

Позициониране, постоянство, характер!

Търсенето на работа може да бъде същинско премеждие, което да ви държи будни дълги нощи. Успехът ви в това трудоемко начинание зависи от доста фактор, огромна част от които не са под ваш надзор. Стратегията, която ще употребявате в търсенето на работа, обаче е изяло във вашите ръце.

Ако сте учили маркетинг или реклама, най-вероятно сте осведомени с 5-те П-та (5P на английски) – product (продукт), price (цена), promotion (промоция), placement (дистрибуция) и people (хора).

Търсенето на работа може да бъде осъществено въз основата на сходна формула, като този път П-тата са positioning (позициониране), persistence (постоянство), presentation (презентация) и personality (характер). Продуктът в този случай сте самите вие, като вашата стойност е цялост от тези четири фактора. Нека разгледаме всеки един от тях поотделно:

Позициониране

Преди да започнете да пращате CV-та до разнообразни компании, би трябвало да разберете кое ваше качество може да ви показа като скъп чиновник. Това значи да визиите себе си по метод, който да ви помогне да се откроите от останалите претенденти. Разбира се, кое ваше качество ще бъде оценено като значимо зависи напълно от работата, за която кандидатствате, споделя кариерният коуч от Атланта Хали Кроуфорд. „ Обърнете особено внимание на условията към претендентите, които се показват в обявата за работа. След това преценете които ваши умения и професионални качества биха ви послужили добре на позицията, за която кандидатствате “, споделя Кроуфорд.

Постоянство

Търсенето на работа не е спринт, то е маратон. В реалност даже най-талантливите претенденти може да се озоват в обстановка,  в която да търсят работа без триумф с месеци (а от време на време и по-дълго според от равнището на конкуренция бранша). По тази причина вие се нуждаете от огромна устойчивост и неизменност, с цел да намерите вярното място за себе си. Питате се, по какъв начин да запазите мотивацията си за дълги интервали от време? Започнете от задаването на дребни и постижими цели, които да ви дават възприятието за реализиран прогрес. Например, задайте си като цел да посетите най-малко едно networking събитие в рамките месец, по време на което да създадете нови професионални контакти. Това е реалистична цел, която може да ви помогне да изградите скъпи връзки с хора от промишлеността, които по-късно да употребявате като преимущество в кандидатстването за работа.

Презентация

Един от най-хубавите способи да докажете цената си като чиновник е посредством подготвянето на лист с съответни данни и достижения, с които можете да се похвалите на евентуалния си шеф. За страдание прекалено много претенденти за работа приказват за множеството качества, които имат, без да подплатяват изказванията си с обстоятелства и с образци за това по какъв начин тези техни умения ще им бъдат от изгода в новата работа. Например, в случай че кандидатствате за работа в областта на маркетинга, не казвайте нещо от сорта, че сте доста добър в таргетирането на вярната публика. „ Вместо това кажете, че в предходната си работа сте съдействали за доста повишение на трафика към уеб страницата на вашата компания. Обяснете по какъв начин сте го постигнали и дайте съответни данни за тези ваши триумфи “, споделя Хана Рийт от FormAssembly.

Характер

Важно е да покажете на мениджъра, който ви интервюира, що за човек сте в действителност – освен в професионален, само че и в персонален проект. В последна сметка никой не назначава хора единствено на база на качествата и триумфите, които те са отбелязали в своето CV. Опитайте да свържете личностните си характерности с работата, за която кандидатствате. Ако тя включва директна работа с клиенти, може да кажете нещо от рода на: „ Винаги съм бил добър в разрешаването на проблеми. Не съм конфликтна персона и елементарно се разбирам с хората. “ Целта не е да разкажете житейската си история, а да покажете,че имате и други умения, с изключение на тези, които работодателя може да прочете в автобиографията ви.

..............................

Даниел Борц  за Мonster.com 

Редактор: Георги Георгиев

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР