Търсенето на природен газ ще се увеличи с главоломни темпове

...
Търсенето на природен газ ще се увеличи с главоломни темпове
Коментари Харесай

Природният газ ще остане водещо гориво в света и след прехода към чиста енергия

Търсенето на природен газ ще се усили с стремглави темпове през идващите десетилетия. Най-чистото изкопаемо гориво ще играе съществена роля по време на енергийния преход към по-чиста сила и по-късно, до момента в който търсенето на електрическа енергия и пластмаси нараства, плануват най-големите петролни компании.

Петролните колоси като Royal Dutch Shell, BP и Total се приспособяват все по-бързо към потребността от създаване на по-чисти енергийни източници, от ден на ден и повече влагат в слънчева и вятърна сила, технологии за електрически транспортни средства и даже залесяване.

Въпреки това нефтът и газът остават в основата на техния бизнес. " Основният бизнес на Shell е, и в близко бъдеще ще бъде най-много в нефта и газа... и изключително в природния газ ", сподели основният изпълнителен шеф на Shell Бен Ван Бьорден в тирада на конференцията " Петрол и пари ".

 Втечненият газ в Европа: триумф за Съединени американски щати и опасност за Русия
Втечненият газ в Европа: триумф за Съединени американски щати и опасност за Русия

Вносът спомага за намаляване на въздействието на Кремъл на Стария континент

До 2035 година Shell чака световното търсене на газ да нарасне годишно с 2%, два пъти по-бързо от международното търсене на сила, сподели Ван Бьорден, представен от Reuters.

Oграничаването на повишението на температурата на Земята до 1.5 градуса по Целзий значи да се създадат бързи, невиждани промени в метода, по който хората употребяват сила за хранене. Това ще включва утрояване на силата от възобновими източници за снабдяване на 70-85% от електрическата енергия до 2050 година, съгласно отчет на Организация на обединените нации.

Технологията за хващане и предпазване на въглеродните излъчвания в допълнение ще понижи каузи на електрическата енергия, генерирана от газ до 8%, твърди отчетът, без да загатва петрола в този подтекст.

 Нов един трилион вата ВЕИ през идващите пет години
Нов един трилион вата ВЕИ през идващите пет години

Прогнозата е на Международната организация по енергетика

Не е ясно по какъв начин международната стопанска система ще реализира такива цели.

Природният газ през днешния ден е към 22% в международния енергиен микс. Но доста от шефовете на енергийни компании избират да го видят като част от прекосяването към стопански системи с ниски въглеродни излъчвания.

Катар, един от най-големите снабдители на газ в света, ще усили потенциала си за полутечен природен газ (LNG) с над 40% през идващото десетилетие до към 110 млн. тона годишно, защото търсенето на горивото ще се увеличи, изключително в бързорастящите стопански системи като Китай и Индия.

 Катар влага $20 милиарда в петролни и газови залежи в Съединени американски щати
Катар влага $20 милиарда в петролни и газови залежи в Съединени американски щати

Qatar Petroleum е най-големият снабдител на полутечен газ в света

" Ние имаме вяра, че природният газ ще продължи да играе основна роля, не като така наречен преходно гориво, а като гориво на бъдещето ", сподели изпълнителният шеф на Qatar Petroleum Саад Ал Кааби.

Shell влага най-вече от сътрудниците си в чиста сила, харчейки 1-2 милиарда $ годишно за възобновими енергийни източници и нисковъглеродна сила. Това се съпоставя с общия годишен разходен бюджет от 25-30 милиарда $.

Инвестициите " даже биха могли да накарат хората да мислят, че не имаме вяра в бъдещето на петрола и газа. Ако си го мислят, ще сгрешат ", съобщи Ван Бьорден.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР