Търсенето на мед на международните пазари се очаква да е

...
Търсенето на мед на международните пазари се очаква да е
Коментари Харесай

"Аурубис" ще разпредели 196.5 млн. лв. като дивидент

Търсенето на мед на интернационалните пазари се чака да е устойчиво през тази година

Още по тематиката
Поевтиняването на металите намали приходите на фирмите в бранша, само че облагите са по-добри

Приходите на заводите в Пирдоп и Хамбург са нарастнали с 19% за полугодието до края на март

Инвестицията е на концесионера " БМФ порт Бургас " против дълготраен контракт с медодобивното дружество

Освен мажоритарния притежател Aurubis акции в компанията имат над 2000 физически и юридически лица.Медодобивното дружество " Аурубис България " ще разпредели 196.5 млн. лева от облагата си за 2016 година като дял, което прави по 9.45 лева на акция. Това е съвсем цялата сума от регистрираната чиста облага за годината в размер на 196.7 млн. лева Решение за това е било взето на общото заседание на акционерите при започване на юни. Най-голям дял от облагата ще получи главният притежател - немската група Aurubis, която посредством австрийското сдружение Cumerio Austria държи 99.86% от капитала. Акции в компанията с изключение на нея имат над 2000 физически и юридически лица.

Резултати

Резултатите на " Аурубис " през предходната година се намаляват спрямо 2015 година, което се дължи главно на краткотрайното прекъсване на работа напролет за финансов ремонт, който продължи повече от 50 дни. Така приходите от продажби са намалели с 23% до 3.2 милиарда лева, а облагата е спаднала с към 10% (виж таблицата), демонстрира докладът на компанията.
Предприятието в Пирдоп е произвело 296.8 хиляди тона анодна мед и 216.4 хиляди тона катодна мед, както и 1.1 млн. тона сярна киселина, която се получава като непряк артикул. Около 30% от суровините се доставят от български мини, а останалите се внасят. Основните клиенти на " Аурубис " за анодна мед са сдруженията на групата в Белгия и Германия, а катоди се изнасят най-вече за предприятието на Aurubis в Италия, само че също и за Турция, Близкия и Далечния изток.

Финансовите разултати на компанията ненапълно са били повлияни от придвижването на цената на рафинираната мед. Годината е почнала с внезапен спад до 4311 долара/тон, след което равнищата са се задържали сред 4500 и 5000 долара/тон до края на октомври. През последните два месеца на годината е имало внезапно повишаване до 5900 долара/тон. Тъй като сдружението купува първични материали и продава артикули на борсови цени, като печели от таксата за преправка, измененията се отразяват единствено отчасти на резултатите му.

Очакван растеж

Прогнозите на " Аурубис " за тази година са за устойчиво търсене на мед на интернационалните пазари. След приключването на финансовия ремонт, в който бяха вложени 44 млн. евро, през 2017 година заводът ще работи на цялостна мощ, което се чака да обезпечи към 25% растеж на продажбите, както и по-висока облага. В момента компанията извършва капиталова стратегия на стойност 180 млн. евро, която би трябвало да приключи следващата година. Наскоро на пристанището в Бургас проработи и нов склад, през който " Аурубис " ще получава концентрат за преправка. Инвестицията е на концесионера на терминала " БМФ порт Бургас ", като медодобивното дружество се ангажира да употребява оборудването минимум 20 години. Пак там до края на годината се чака да бъде пуснат и терминал за сярна киселина, през който компанията ще изнася продукта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР