Търсенето на луксозни имоти в София е нараснало значително през

...
Търсенето на луксозни имоти в София е нараснало значително през
Коментари Харесай

Луксозните жилища в центъра на София гонят 7 000 евро/кв. м

Търсенето на първокласни парцели в София е повишено доста през последната година. През 2023 година са продадени с 50% повече парцели на стойност над 600 000 евро спрямо 2022 година Интересът е свързан от прогнозите за възходящи цени и намаляващите лихви по ипотечните заеми, както и поради обстоятелството, че този вид парцели са сигурен актив, чиято стойност ще пораства. 

Това регистрира разбор на компанията за първокласни парцели Unique Estates.

Интересът на купувачите на пазара на първокласни парцели е ориентиран главно към висок клас жилища в добре поддържани здания в централната част на града, както и към парцели в развой на създаване в околните до центъра квартали. 

Купувачите, които търсят повече пространство, се насочват към къщи в регионите от Витошката яка, само че също по този начин към Панчарево, Камбаните, Малинова котловина, село Лозен и региона на Божурище. Други избират пентхауси в новопостроени здания с добре уредена инфраструктура и висок клас среда на обитаване.

 „ През 2023 година интензивно се търгуваха трофейни жилища, които излизат рядко на пазара и в това време резервират цената на парите. Луксозните парцели са извънредно сигурен актив – те са най-устойчиви на турбуленциите на пазара и в дълготраен проект постоянно усилват цената си. Това ги прави желана инвестиция и влагане на средствата в условия на обща неустановеност и инфлация. През 2023 година забелязахме и различен тренд – капиталовите парцели във високия сегмент не се оферират на наемния пазар, а след избран интервал от време излизат още веднъж за продажба за реализация на по-голяма облага ”, разяснява Весела Илиева, изпълнителен шеф на Unique Estates.  

Активен е пазарът в обичайно привлекателни региони като Лозенец, Изток, Изгрев и централната част на града. Докторска градина остава един най-скъпите региони в София дружно с други емблематични местоположения като региона към Александър Невски и Народното събрание.

Ограниченото предложение в най-желаните региони на София ще е причина за в допълнение повишение на цените през идващите месеци, показват от компанията.

Между 5% и 10% са се нараснали цените на високия клас жилища и 23% растеж при междинния клас през последната година. Ограниченото предложение в най-желаните региони на София ще е причина за в допълнение повишение на цените през идващите месеци, показват от организацията. 

По данни на Unique Estates междинната цена на апартамент в София е достигнала малко над 2500 евро/кв. м при към 2200 евро/кв. м година по-рано. Във високия клас жилища цената е към 3500 евро/кв. м, а на емблематичните местоположения в София покупко-продажбите се случват на два пъти по-високи цени.

Най-високите цени през 2023 година бяха реализирани в региона на храм-паметника " Александър Невски ". В тази част на града приключен и първокласно обзаведен апартамент може да доближи и продажна цена от над 7000 евро/кв.м. Именно в този регион са подписани най-скъпите покупко-продажби през 2023 г.

Най-скъпо продадената независима къща се намира в региона на паметника на Васил Левски. Пак там е и най-скъпо продадената независима офис постройка, с повърхност от 1700 кв. м. И двата парцела, след реновиране в границите на три години, се осъществят още веднъж, изпълнявайки капиталовата си цел при първичната покупка.

Най-висока цена за имот – 850 евро/кв. м, е реализирана за дребен парцел в Бояна, предопределен за жилищно строителство. Най-висока продажна цена е дадена за имот с повърхност 4 дка, ситуиран в региона на Летище София.

Активното търсене на висок клас жилища е отслабило натиска за понижаване на офертните цени. Ако през 2021 и 2022 година към 30% от покупко-продажбите се подписват без коментар, то през 2023 година делът им е 50%. В 15% от случаите продажната цена е даже по-висока от в началото оповестената, показват от организацията.

Интересът към новото строителство важи и за пазара на висок клас жилищни парцели. През 2023 година Unique Estates записват растеж от 15% повече запитвания за нови планове спрямо миналата 2022 година Най-атрактивни за купувачите са затворените комплекси с цялостна поддръжка и първокласно осъществяване. Клиентите се интересуват от умни здания с  съвременно обзавеждане на общите пространства и жилища с високи тавани, доста светлина и новаторски интериор.

Около 50% от покупко-продажбите за жилища у нас са подписани с заем през 2023 година, като в първокласния сегмент техният дял е 40%. Купувачите на висок клас жилища и къщи финансират със заеми към 70% от цената на договорката.

„ Началото на 2024 година ни изправя пред нов спад на лихвите на фона на фрапантния растеж в Европа. Нашите клиенти обичайно са хора с добра финансова просвета и избират покупка с ипотечен заем, защото са наясно, че парите у нас сега са доста налични. И въпреки банките в България леко да стегнаха критериите си за кредитиране, заемите, които отпускат, са по-големи. Смятам, че би трябвало да сме готови за разнообразни сюжети и да следим курса, по който ще поеме ЕЦБ ”, споделя Весела Илиева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР